krachttraining om gezond ouder te worden

Gezond oud worden dankzij krachttraining en eiwitten

Bij Jilzi omarmen we de wetenschap achter gezond ouder worden. Recente studies, waaronder die van Wageningen University & Research, wijzen op een gouden combinatie voor het behoud van spierkracht en vitaliteit op latere leeftijd: krachttraining en een eiwitrijk dieet.

Behoud spiermassa en leef langer vitaal

Wist je dat vanaf ongeveer 30 jaar onze spiermassa jaarlijks met ongeveer 1% afneemt? Deze afname, ook wel sarcopenie genoemd, kan echter worden beïnvloed door onze levensstijl. Een sleutel tot het behoud van spiermassa en -functie is de combinatie van regelmatige krachttraining en een eiwitrijke voeding. Eiwitten, vooral van hoge kwaliteit zoals die in mager vlees, vis, eieren, en plantaardige bronnen zoals linzen en bonen, zijn cruciaal voor spieropbouw en -herstel.

De kracht van krachttraining

Krachttraining, anders dan cardio oefeningen, richt zich specifiek op het opbouwen van spieren door weerstand tegen spiergroepen te bieden. Dit kan variëren van gewichtheffen tot lichaamsgewichtoefeningen zoals squats en push-ups. Regelmatige krachttraining stimuleert niet alleen de groei van spiervezels, maar verbetert ook de botdichtheid en ondersteunt de algehele mobiliteit.  Verwerk jij vanaf morgen ook een oefening in je dagelijkse routine?

Eiwitten zijn onmisbare bouwstenen

Terwijl spieroefeningen de ‘trigger’ zijn voor spiergroei, zijn eiwitten de bouwstenen. Het consumeren van voldoende eiwitten, vooral direct na een training, helpt bij de reparatie en groei van spieren. Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van eiwitten belangrijk. Aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, zijn essentieel; sommige moeten via het dieet worden verkregen.

Heerlijke, gezonde recepten vol eiwitten

Interessant is dat de principes van krachttraining en een eiwitrijk dieet ook terug te vinden zijn in de levensstijl van de Blue Zones. Dit zijn gebieden in de wereld waar mensen uitzonderlijk lang en gezond leven. Bewoners van de Blue Zones hebben een actieve levensstijl die natuurlijke vormen van beweging omvat, waaronder activiteiten die kunnen worden vergeleken met krachttraining. Bovendien omvat hun dieet veel plantaardige eiwitten, wat aansluit bij ons advies over eiwitinname. Plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld aanwezig in bonen, peulvruchten, tofu, noten, linzen en zaden. Dierlijke eiwitten, in bijvoorbeeld vlees en eieren, proberen de ouderen uit de Blue Zones juist zoveel mogelijk te vermijden. Deze combinatie van regelmatige fysieke activiteit en een voedzaam dieet draagt bij aan hun lange levensduur en goede gezondheid, en biedt een praktisch model dat we kunnen volgen voor gezond ouder worden.

Bij Jilzi helpen we je graag aan handje om de levensstijl vanuit de Blue Zones ook in jouw dagelijks leven te verwerken. Dat doen we door tips en informatie met je te delen, maar ook door middel van lekkere en eenvoudig te bereiden recepten, geïnspireerd door de leefwijze uit de Blue Zones.

Voeg wat meer eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je maaltijden en integreer een vorm van krachttraining in je routine. Het gaat erom kleine, haalbare veranderingen aan te brengen die op de lange termijn een groot verschil kunnen maken. Zet vandaag nog de eerste stap richting een gezonder leven en probeer één van onze heerlijke recepten.

Krachttraining en eiwitten: jouw recept voor een vitaal leven. Voeg wat power toe aan je dag, voor een energiek leven op elke leeftijd!

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!