De zuurgraad van olijfolie: het vloeibare goud van de Blue Zones
Mogelijk heb je wel eens gehoord dat de zuurgraad van olijfolie belangrijk is. Maar waarom dan precies? In dit artikel geven we je daar antwoord op. Ook nemen we je mee langs de verschillende factoren die meespelen bij het tot stand komen van de perfecte olijfolie. Bereid je voor op een interessante tocht door de wereld van deze geliefde olie!
Lage zuurgraad betekent hoge kwaliteit olijfolie
Allereerst, ‘zuurgraad’ klinkt misschien als iets dat je liever vermijdt in je voedsel, tenzij je een geheime liefde hebt voor azijn. Maar in de wereld van olijfolie is zuurgraad juist een teken van kwaliteit. De zuurgraad van olijfolie wordt gemeten als het percentage vrije vetzuren in de olie. Hoe lager dit percentage, hoe beter de kwaliteit.
De beste extra vierge olijfolie – het neusje van de zalm in olijfolieland – heeft een zuurgraad van minder dan 0,8%. Het betekent ook dat de olie is gemaakt van de beste, gezondste olijven. Olijven zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, de gezonde vetten die goed zijn voor je hart. Ze bevatten ook antioxidanten zoals vitamine E en polyfenolen, die celbeschadiging voorkomen en ontstekingsremmend werken. Met een goede kwaliteit olijfolie profiteer je dus van vele voordelen.
Deze factoren hebben invloed op de zuurgraad in olijfolie
De zuurgraad van olijfolie wordt bepaald door allerlei factoren; van de soort olijven tot hoe ze worden behandeld na de oogst.
De kwaliteit van de olijven heeft invloed op de zuurgraad
De kwaliteit van de olijven speelt een belangrijke rol in de zuurgraad van olijfolie. Het gebruik van gezonde, goed gerijpte olijven zorgt voor een lagere zuurgraad, terwijl beschadigde of overrijpe olijven juist een hogere zuurgraad kunnen veroorzaken.
Ook de manier waarop de olijven geoogst worden, is hierbij belangrijk. Voorzichtige oogstmethoden die de olijven niet beschadigen, zijn belangrijk om een optimale kwaliteit te behouden. Mechanische oogstmethoden daarentegen kunnen de olijven beschadigen, wat leidt tot een hogere zuurgraad.
De manier van opslaan en persen heeft invloed op de zuurgraad
Nadat de olijven zijn geoogst, is de manier waarop ze worden opgeslagen en verwerkt net zo belangrijk als de manier van oogsten zelf. Olijven die lang worden opgeslagen voor de persing, hebben een hogere kans op een toename van de zuurgraad. Verse, snel verwerkte olijven leveren daarentegen olie op met een lagere zuurgraad.
De persmethode zelf is ook een bepalende factor. Koude persing, waarbij geen hitte wordt gebruikt, helpt de zuurgraad laag te houden. Het gebruik van warmte tijdens het persproces kan de chemische samenstelling van de olie veranderen en de zuurgraad verhogen.
Ook na persing is opslag belangrijk bij olijfolie
Na het persen is de manier waarop de olie wordt behandeld ook van invloed op de zuurgraad. Blootstelling aan lucht, licht en warmte kan de zuurgraad van olijfolie verhogen. Daarom is het van belang dat de olie goed wordt opgeslagen en verpakt om de kwaliteit te behouden.
Hoe Rijper, Hoe Beter?
De voedingswaarde van olijven varieert met hun rijpheid: groene, onrijpe olijven zijn rijker aan antioxidanten, terwijl rijpere, zwarte olijven meer olie bevatten, wat invloed heeft op zowel de kwaliteit van de olie als de gezondheidsvoordelen.
Verschillende olijven, verschillende olijfolie.
Laten we eens dieper ingaan op de verschillende typen olijven die gebruikt worden voor olijfolie. Olijven variëren sterk in grootte, kleur en smaak, maar sommige soorten springen eruit als het gaat om het maken van de beste olijfolie.
- Picual Olijven: Deze Spaanse olijven zijn enorm populair voor olijfolie vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten en stabiele vetzuren. Ze zijn herkenbaar aan hun ietwat puntige vorm en worden vaak gebruikt in extra vierge olijfolie. Als je een fles ziet waarop staat ‘gemaakt van Picual olijven’, weet je dat je een krachtige, gezonde olie in handen hebt.
- Koroneiki Olijven: Deze kleine Griekse olijven staan bekend om hun rijke smaak en voedingsprofiel. Ze zijn een favoriete keuze voor premium olijfoliën en hebben een hoog polyfenolgehalte. Olijfolie gemaakt van Koroneiki olijven wordt vaak gelabeld met hun herkomst, dus zoek naar vermeldingen van ‘Koroneiki’ of ‘Product of Greece’.
- Arbequina Olijven: Deze kleine, bruinachtige Spaanse olijven zijn zeer gewild voor hun fruitige, aromatische olie. Ze zijn populair voor gebruik in blends van verschillende olijfsoorten. Arbequina olie is vaak zachter en minder bitter, ideaal voor wie nieuw is in de wereld van olijfolie.
- Frantoio en Leccino Olijven: Veel gebruikt in Italiaanse olijfoliën, deze soorten staan bekend om hun evenwichtige smaakprofiel. Ze worden vaak gecombineerd voor een complexe, smaakvolle olie.
Wanneer je in de winkel staat, kijk dan goed naar het etiket van de fles. Vaak staat het soort olijf vermeld, vooral als het een enkelvoudige soort betreft. Dit geeft je een idee van de smaak en kwaliteit van de olie. Sommige etiketten vermelden ook de oorsprong, wat kan helpen bij het identificeren van de olijfsoort, vooral als deze specifiek is voor een bepaalde regio. Door te letten op deze details, kun je een olijfolie kiezen die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook rijk is aan voedingswaarden.
De zuurgraad vertelt je ook iets over de smaak. Een lagere zuurgraad betekent vaak ook een fruitiger en rijker aroma.
De rol van olijfolie in de Blue Zones
Nu we het toch over gezondheid hebben: de Blue Zones. Dit zijn gebieden waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan waar ook ter wereld. En raad eens wat een vast onderdeel is van hun dieet? Precies, olijfolie. Deze mensen zijn misschien wel de grootste fans van olijfolie sinds de oude Grieken.
In de Blue Zones wordt olijfolie niet alleen gebruikt om salades een kick te geven of om brood in te dippen. Het is een integraal onderdeel van hun dagelijkse dieet, en de gezondheidsvoordelen zijn indrukwekkend. Olijfolie zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, wat helpt bij het verminderen van hartziekten, ontstekingen, en zelfs bepaalde vormen van kanker.
Kortom; een goede kwaliteit olijfolie, met lage zuurgraad, mag eigenlijk niet ontbreken in je keuken!
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!