Aromatherapie met etherische oliën kan helpen bij een gezond lichaam en geest

De effecten van aromatherapie

Je kent het misschien wel; je loopt een wellness in en wordt helemaal overweldigd door de heerlijke, rustgevende geuren die er in de ruimtes hangen. Dit is niet enkel om ervoor te zorgen dat het lekker ruikt, het heeft ook nog een functie voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het gebruik van etherische oliën en aroma’s is al eeuwenoud. Waar ze voornamelijk in de middeleeuwen werden gebruikt voor medicinale en antibacteriële doeleinden, zien we vandaag de dag een groeiende (her)interesse naar deze eeuwenoude holistische benadering. In dit blog nemen we je mee in de verschillende geuren en hoe deze een positief effect kunnen hebben op je mentale welzijn. Zeker in deze drukke decembermaand vol afspraken en stress, is het niet verkeerd om zo nu en dan even lekker tot rust te komen.

Geuren en onze hersenfuncties

Je vraagt je misschien af waarom die bepaalde geuren dan zo’n positief gevoel oproepen in je hersenen. Ons brein reageert op geuren en aroma’s, omdat geur direct verbonden is met het limbisch systeem. “Het wat?” horen we je denken. Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat betrokken is bij emoties, herinneringen en instinctieve reacties. De geuren worden waargenomen door de reukzin, die via de reukzenuw weer direct signalen stuurt naar de hersenen. Deze directe verbinding zorgt ervoor dat geuren krachtige emoties kunnen oproepen en daarmee direct invloed hebben op onze stemming.

Herinneringen en associaties: Geuren kunnen herinneringen oproepen die rustgevend zijn of een gevoel van veiligheid geven.

Fysiologische effecten: Sommige geuren, zoals lavendel, kamille en citrus, hebben een bewezen kalmerend effect.

Endorfines en neurotransmitters: Sommige geuren stimuleren de productie van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine, die ontspanning en welzijn bevorderen.

Aromatherapie en mindfulness

Naast dat bepaalde geuren ons in het dagelijks leven helpen bij het ontspannen van de geest, is er ook de mogelijkheid om aromatherapie te volgen. Bij aromatherapie is er sprake van een holistische behandelvorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van de specifieke therapeutische eigenschappen van essentiële oliën en geuren. Dit kan op verschillende manieren ingevuld worden, afhankelijk van de methode die wordt gebruikt.

Aromatherapie in een praktijk of spa

Indien je liever niet thuis aan de slag gaat met allemaal verschillende geuren, of hier simpelweg de mogelijkheid niet voor hebt, is het mogelijk om dit te doen bij een speciale praktijk of spa. Het voordeel hiervan is dat je gebruik maakt van ruimtes die er speciaal voor zijn ingericht. Rustgevend, met zachte verlichting en bijvoorbeeld kaarsen en muziek. Hier verspreidt een diffuser of aromalamp de geur in de ruimte.

Er zijn verschillende behandelingen om de therapie uit te voeren. Zo kun je kiezen voor een massage, waarbij de essentiële oliën gebruikt worden om spieren te ontspannen en via de huid op te nemen. Ook kun je de geur direct inademen in afgesloten ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de opgietsessies in een sauna, waarbij de saunaruimte telkens wordt voorzien van een speciaal aroma, dat vervolgens met een handdoek wordt rond gewaaid. Als laatste is het ook mogelijk om in een lekker warm bad te stappen met etherische oliën – ook wel bekend als kruidenbad, om zowel lichaam als geest te laten ontspannen.

Thuisgebruik van aromatherapie

De kans is waarschijnlijk niet zo groot dat je thuis een ruimte gaat vullen met aroma’s om deze vervolgens rond te laten waaien door de ruimte. Wat je wel kunt doen is een diffuser of een spray aanschaffen waarmee je een subtiel en aangenaam aroma in huis kunt verspreiden. Wanneer je echt even in jezelf wilt keren, zou je deze in een rustige kamer kunnen zetten, zoals de slaapkamer of de badkamer. Wil je het optimale eruit halen? Plan dan bijvoorbeeld een yogasessie in met jezelf en vul deze aan met etherische oliën om helemaal tot rust te komen.

Weetje: Aromatherapie heeft diepe historische wortels en werd al duizenden jaren gebruikt door bijvoorbeeld Egyptenaren, Grieken en Indiërs voor genezing en rituelen. Toch werd de moderne term pas in 1937 bedacht door René-Maurice Gattefossé, die de genezende kracht van essentiële oliën per toeval ontdekte na een laboratoriumongeluk.

Verschillende geuren voor verschillende effecten

Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën uit planten, kruiden, bloemen en houtsoorten. Deze oliën staan erom bekend dat ze het lichaam en de geest ondersteunen. Hieronder laten we je een aantal van de meest gebruikte geuren zien en welk positief effect ze hebben op jouw fysieke en mentale gesteldheid.

Lavendel

Lavendel is misschien wel de meest populaire geur in aromatherapie. De geur van de blauw-paarse plant staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking. De zachte, bloemige en licht kruidige geur helpt bij het verminderen van stress en angst. Daarnaast is het een natuurlijke ondersteuning voor een goede nachtrust. Op fysiek gebied staat lavendel bekend om zijn vermogen om hoofdpijn en spierspanning te verlichten. Lavendel is dus een goede keuze wanneer je zowel fysiek als mentaal even wilt ontspannen.

Eucalyptus

De scherpe, frisse geur van eucalyptus wordt vaak geassocieerd met sauna’s. De zoete muntachtige geur staat vooral bekend om het gunstige effect op de luchtwegen. Het is niet voor niets dat deze olie vaak wordt ingezet om verkoudheid, hoesten en andere sinusproblemen te verlichten. Daarnaast stimuleert eucalyptus de ademhaling en geeft het een gevoel van frisse, hernieuwde energie. Als kers op de taart heeft het ook nog antibacteriële en ontsmettende eigenschappen.

Citrusgeuren

Citrusgeuren zoals sinaasappel, citroen en grapefruit geven onmiddellijk een gevoel van frisheid en energie. De zoete, fruitige aroma’s hebben een opbeurende werking en helpen daarnaast bij het verminderen van mentale vermoeidheid. De geuren worden gebruikt om stress en spanning te verminderen en om een positieve stemming te bevorderen. Heb je een pittige werkdag voor de deur staan die de nodige concentratie vereist? Citrusgeuren hebben een verhelderend effect op de geest, wat ze ideaal maakt voor een productieve dag.

Pepermunt

De kenmerkende, frisse geur van pepermunt is een krachtige olie om lichaam en geest te stimuleren. Pepermuntolie wordt vaak ingezet om de concentratie te verhogen en mentale helderheid te bevorderen. Daarnaast heeft het een verlichtende werking bij hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn en heeft het een verkoelend effect op de huid. Een directe energieboost nodig? Dan is peperpunt het ideale aroma.

Kamille

Kamille heeft een zachte, bloemige en licht zoete geur en staat daarmee vooral bekend om zijn rustgevende eigenschappen. Het is niet voor niets dat er veel soorten slaap- en ontspanningsthee zijn waarbij kamille het hoofdingrediënt is. Het wordt ingezet om angst en irritatie te verminderen, waardoor het een goede keuze is wanneer je op zoek bent naar ontspanning en emotionele balans. Naast het rustgevende effecten, heeft kamille ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Sandelhout

De warme, houtachtige en aardse geur van sandelhout, die we veel terugzien in geurkaarsen, roept een gevoel op van rust en innerlijke balans. Tijdens meditatieoefeningen wordt deze geur vaak gebruikt vanwege de kalmerende invloed op de geest. Daarnaast helpt het bij het verminderen van angst en stress en bevordert het een gevoel van spirituele verbondenheid. Ook heeft het houtsoort een hydraterend en herstellend effect op de huid.

Tea tree

Tea tree olie is krachtig, kruidig en scherp, welke vaak wordt geassocieerd met reinheid en herstel. Het staat bekend om de sterke, antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Vandaar dat we deze olie veelvuldig terug zien in bijvoorbeeld huidproducten tegen acne en onzuiverheden.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een kruidige, houtachtige geur en staat bekend om de stimulerende en verhelderende werking. Het wordt vaak gebruikt om het geheugen en de concentratie te verbeteren en daarnaast mentale vermoeidheid te bestrijden. Op lichamelijk gebied helpt rozemarijn bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de doorbloeding, wat het een zeer geschikt ingrediënt maakt voor bijvoorbeeld massageoliën.

Welke geur kies jij?

Er zijn dus verschillende geuren die je kunt inzetten voor aromatherapie, met ieder zijn eigen kenmerkende, helende eigenschappen. Welke geur jij kiest is afhankelijk van jouw doel en de stemming die je wilt creëren.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Met dit artikel hopen we je wat inzichten te hebben gegeven over de invloed van aromatherapie op jouw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Onze missie is om jou te inspireren met praktische tips, waardevolle informatie en handige hulpmiddelen om gezonder en vitaler te leven, op een manier die bij jou past.

Kijk gerust verder op onze website voor meer inspiratie over voeding, beweging en mindset. Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat we je blijven inspireren op weg naar een gezonder en gelukkiger leven!