De 80/20-regel in het dagelijks leven

Dankzij deze regel hou jij een gezonde levensstijl wél vol! Steeds meer mensen kijken kritisch naar de voeding die ze binnenkrijgen. Zij kijken naar de hoeveelheid, maar ook vooral naar het aantal calorieën dat ze nuttigen. Niet iedereen vindt het continu letten op cijfers en voedingswaarden leuk. Daarom is het goed om hierin te balanceren. Dit kun je gemakkelijk doen met de 80/20 regel, die in Okinawa veel wordt toegepast. Ken jij hem al?

Pareto-principe

De 80/20-regel wordt ook wel het Pareto-principe genoemd. De Italiaanse econoom Vilfredo Pareto ontdekte dat tachtig procent van de bezittingen in Italië, in handen was van twintig procent van de bevolking. Joseph Juran ontdekte dat die regel op veel meer van toepassing is. Denk aan een schoolklas, waarin twintig procent van de kinderen tachtig procent lawaai maakt. Of dat tachtig procent van de omzet, gegenereerd wordt door twintig procent van de klanten.

Buiten dit wetenschappelijk bewezen effect, kan de 80/20 regel ook op een andere manier worden toegepast. Het 80/20-dieet, de naam waaronder het dieet steeds populairder wordt, houdt in dat tachtig procent van je voeding gezond is. De andere twintig procent kun jezelf invullen met producten die mogelijk iets minder gezond zijn. Op die manier bouw je vrijheid binnen je voedingspatroon, terwijl je dagelijks wel bewust bent van de gezonde voeding die je nuttigt. Het niet honderd procent aan een leefstijl te hoeven voldoen, geeft minder stress en motiveert juist om het vol te houden!

Okinawa

Terug naar het Pareto-principe, toegepast op het dagelijks leven. Ook op het Japanse eiland Okinawa is de 80/20-regel namelijk leidend in de dagelijkse keuzes van de inwoners. Zij komen dagelijks hun bed uit voor hun ‘Ikigai’, het doel achter je bestaan.
Maar hoe werkt de 80/20-regel voor de inwoners van Okinawa in de praktijk?

Een paar voorbeelden:

 • Twintig procent van je spullen in huis gebruik je tachtig procent van de tijd. De les: geef spullen die je niet gebruikt en weinig of geen betekenis hebben weg. Dat maakt letterlijk en figuurlijk ruimte.
 • Twintig procent van de mensen in je omgeving geeft je tachtig procent persoonlijke voldoening. Dus besteed meer tijd aan die 20% en haal daar het beste uit.
 • Slechts twintig procent van wat je doet, levert je plezier en persoonlijk geluk op. Focus jezelf dus vooral daar op.

Uit deze voorbeelden halen de inwoners van Okinawa hun Ikigai: hun doel en hun geluk. Die tachtig procent komt ook terug als de inwoners van Okinawa aanschuiven voor een maaltijd. De tip? Eet tot je voor ongeveer tachtig procent vol zit. Vooraf spreken ze de zin “Hara hachi bu” uit, ter herinnering van dit principe. Uit onderzoek blijkt dat je hersenen pas na vijftien tot twintig minuten een seintje geven dat je verzadigd bent. Op een rustiger tempo eten te nuttigen helpt daar ook bij. Op het moment dat je voor je gevoel tachtig procent vol zit, zit je wellicht al volledig vol, het is enkel nog wachten op het seintje van je brein.

Vier tips om je te helpen met ‘Hara Hachi Bu’

 1. Neem kleinere porties
  Door kleinere porties te nuttigen, bijvoorbeeld door te eten vanaf een kleiner bord, krijg je sneller het gevoel dat je verzadigd bent (psychologisch voordeel)
 2. Eet niet te snel, maar geniet
  Sneller eten is meer eten. Door rustig te genieten van een maaltijd, zul je veel minder eten dan wanneer je dit snel doet.
 3. Focus op het eten
  Kijk tijdens het eten niet naar de tv en swipe ook niet op social media. Door te focussen op wat en hoeveel je eet, consumeer je minder. En nog een voordeel, je proeft ook nog eens beter wat je eet.
 4. Maak jezelf niet te druk over getallen
  Doe het op de Okinawaanse manier: met mate en stapje voor stapje.

Wat kan het ons brengen?

Het antwoord is simpel: beter en gezonder, maar ook minder grote hoeveelheden eten. Een simpele rekensom leert dat je dan ook automatisch veel minder kilocalorieën binnenkrijgt. Met de wijsheid van het Pareto-principe, kun je dus al twintig procent inlopen.

Doe het in kleine stapjes!

Een verandering in de levensstijl kan soms misschien best lastig zijn. Door het roer drastisch om te gooien is de kans groot dat je terugvalt in oude gewoontes. Probeer te kijken naar een manier waarop de 80/20-regel bij jou terug kan komen. De bovengenoemde tip: Eet tot je 80% vol zit, kan al veel helpen. Of je kunt ervoor kiezen om een maaltijd voor 80% uit groenten te laten bestaan. Ook qua beweging kun je die regel gemakkelijk toepassen. Kies tijdens een wandeling momenten uit om wat sneller door te lopen, of om één op de vijf keer de fiets te pakken in plaats van de auto.

Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven

Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.

Gezond leven kan in de praktijk lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!