Een leven lang leren houdt je hersenen jong
Wie heeft ooit bedacht dat je klaar bent met leren zodra je de schoolpoort achter je dichttrekt? Zeker als de drukte van de werkende jaren achter je ligt, is er alle ruimte om je horizon te verbreden. Stel je eens voor: je hebt altijd al meer willen weten over geschiedenis, sterrenkunde, of misschien wil je wel een nieuwe taal leren. Nu is het moment. En wat betreft technologie? Waarom zou je niet zelf die nieuwe smartphone of computer meester kunnen worden? Je brein is net zo leergierig als toen je twintig was, misschien met een beetje meer levenservaring op zak.
Het idee van een lang, gezond leven sluit naadloos aan bij de levensstijl van de Blue Zones, waar mensen aanzienlijk langer leven door gemeenschappelijke factoren zoals gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, sterke sociale verbindingen en een gevoel van doelgerichtheid in het leven.
Laat je nieuwsgierigheid de vrije loop. Misschien wil je wel Spaans leren, gewoon omdat je van de klank houdt. Of misschien ben je een tuinier in hart en nieren en wil je meer weten over permacultuur. Elke dag brengt een kans om iets nieuws te leren, iets wat je dag kan kleuren en je gesprekken nieuw leven in kan blazen.
Een leven lang leren; hoe pak je dat aan?
Laten we één ding voorop stellen; leren gebeurt niet alleen via een uitgebreide training of opleiding. Soms kun je in een paar minuten tijd al iets nieuws leren. Denk bijvoorbeeld aan een handigheid zoals het leren knopen van een stropdas door een snel YouTube-filmpje, het ontdekken van een nieuwe functie op je smartphone via een tip van een vriend, of het begrijpen van een nieuw woord met een app zoals Duolingo tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer. Deze kleine leermomenten stapelen zich op en dragen bij aan je algehele kennis en vaardigheden. Wil je iets leren dat meer tijd vergt? Dan kan het je houvast geven om onderstaande stappen te doorlopen.
1. Ontdek wat je leuk vindt:
-
- Schrijf op over welke onderwerpen je meer wilt weten. Dit kan variëren van geschiedenis en sterrenkunde tot een nieuwe taal of technologie.
- Denk ook na over vaardigheden die je wilt verbeteren, zoals tuinieren of omgaan met computers.
2. Maak concrete doelen:
-
- Bedenk wat je precies wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe taal leren spreken of je eigen tuin kunnen ontwerpen?
- Breek je grote doelen op in kleinere, haalbare stappen.
3. Zoek de juiste bronnen:
-
- Duik het internet op voor gratis cursussen, tutorials en webinars. Websites als Coursera, Khan Academy en YouTube zijn goede plekken om te beginnen.
- Ga naar de bibliotheek voor boeken en andere materialen over de onderwerpen die je hebt gekozen.
4. Plan je studietijd:
-
- Bepaal vaste tijdstippen voor studie. Regelmaat is cruciaal voor je voortgang.
- Houd rekening met je energieniveau gedurende de dag en plan je leermomenten daarop in.
5. Gebruik wat je leert:
-
- Zoek manieren om je nieuwe kennis in de praktijk te brengen. Als je een nieuwe taal leert, probeer dan gesprekken te voeren met mensen die deze taal als moedertaal spreken.
- Als je iets over technologie leert, begin dan een project met de nieuwe vaardigheden die je hebt opgedaan.
6. Sluit je aan bij een leergemeenschap:
-
- Word lid van groepen of clubs die zich richten op jouw interesses, zowel online als offline.
- Deel je leerervaringen met anderen voor nieuwe inzichten en extra motivatie.
7. Reflecteer en stel bij:
-
- Neem tijd om na te denken over wat je hebt geleerd en hoe dit je kijk op de wereld heeft veranderd.
- Sta open om je aanpak aan te passen als sommige methoden voor jou niet werken.
8. Benut technologie:
-
- Installeer apps die kunnen helpen bij het leren, zoals taalapps of educatieve spellen.
- Gebruik technologische hulpmiddelen om je vooruitgang te documenteren, zoals een digitaal leerlogboek.
9. Zorg goed voor je mentale gezondheid:
-
- Zorg voor voldoende slaap en beweging; deze zijn cruciaal voor je cognitieve functies.
- Wissel leren af met ontspanning om overbelasting te voorkomen.
10. Vier je succesen!
-
- Sta stil bij elke stap die je zet en vier je successen. Dit houd je gemotiveerd om verder te leren. Stel je voor dat je na een paar weken oefenen een basisgesprek in het Spaans kunt voeren. Dit moment, hoe klein ook, is een mijlpaal waar je even bij stil moet staan. Vier je succes en laat het je zelfvertrouwen een boost geven en je aanmoedigen om je taalvaardigheden verder te ontwikkelen. Kook je voor de eerste keer een maaltijd met een techniek die je net hebt geleerd, zoals sous-vide koken? Wanneer het gerecht heerlijk smaakt en je familie of vrienden complimenteren je culinaire kunsten, is dat een direct succes. Geef jezelf dus gerust een schouderklopje en raak zo geïnspireerd om meer uitdagende recepten te proberen. Wees niet te streng voor jezelf. Dat is de meest gemaakte fout, waardoor mensen (te) snel afhaken en gestelde doelen niet bereiken. Kom op, je bent super goed bezig!
Onthoud dat het proces van leren net zo belangrijk is als de kennis die je opdoet. Met deze stappen zorg je ervoor dat leren een blijvende en verrijkende rol in je leven speelt.
Leren heeft geen houdbaarheidsdatum; verbreed je horizon!
Blijven leren houdt je hersenen fit! Het kan je helpen om onafhankelijk en zelfredzaam te blijven in een wereld die steeds ingewikkelder lijkt te worden. Dus of je nu een nieuwe taal oppikt of je tuinierkunsten perfectioneert; blijven leren is een no-brainer!
Neuroplasticiteit; het effect van blijven leren
Levenslang leren heeft meer voordelen voor je hersenen dan je misschien denkt. Wanneer je regelmatig nieuwe dingen leert, ben je bezig met het stimuleren van je hersencellen om nieuwe verbindingen te vormen. Dit proces, neuroplasticiteit genoemd, helpt bij het behoud van cognitieve scherpte. Het is alsof je hersenen in de sportschool zijn, waar elke nieuwe activiteit ze sterker en flexibeler maakt.
Maar het gaat niet alleen om het brein. Dit constante leerproces heeft invloed op je algehele welzijn. Het kan stress verminderen, omdat je actief bezig bent met iets wat je interesseert, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan een gevoel van voldoening en geluk. Ook is aangetoond dat actief leren je kan helpen om langer mentaal gezond te blijven en zelfs het risico op dementie kan verlagen.
Verder speelt het een rol in hoe we omgaan met emotionele uitdagingen; de mentale veerkracht die komt kijken bij het oplossen van complexe problemen tijdens het leren, kan worden toegepast in ons dagelijks leven. Dit alles samen kan leiden tot een verbeterde levenskwaliteit, en wie wil dat nu niet?
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger zijn dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informatieve artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!