De kracht van bonen voor een vitaal leven
In ons dagelijks dieet zit een stille krachtpatser die we vaak over het hoofd zien: de boon. Niet voor niets komen bonen veelvuldig voor in recepten die zijn geïnspireerd op de Blue Zones. Dit zijn plekken op onze planeet waar mensen langer en gezonder leven dan waar ook ter wereld. En ja, bonen spelen hierin een opvallende rol. Maar wat maakt bonen zo speciaal binnen dit dieet, en welke soorten bonen staan hoog op het menu in deze gebieden? In dit artikel vertellen we je meer over dit ingrediënt en bieden we je meteen een paar lekkere recepten aan om uit te proberen.
Bonen en de link met de Blue Zones
Jilzi helpt jou om net even dat stapje gezonder te leven. Daarvoor laten we ons graag inspireren door de Blue Zones. In plaatsen zoals Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica en Sardinië in Italië, waar de Blue Zones zich bevinden, zijn bonen een vast onderdeel van het dagelijks dieet. In Okinawa, bijvoorbeeld, zijn het vooral de zwarte sojabonen die populair zijn. Terwijl in Nicoya, zwarte bonen het dagelijks dieet domineren.
Deze bonen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, wat ze een prima vervanger maakt voor vlees, maar ze zitten ook boordevol vezels. Dit ondersteunt niet alleen je spijsvertering, maar zorgt er ook voor dat je je langer verzadigd voelt. Hierdoor krijg je minder snel trek in tussendoortjes en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler. En dit, lieve lezer, draagt bij aan een stabiele energie gedurende de dag en heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Geen suikerpieken en -dalen meer!
Hoe gezond zijn bonen?
Als we naar de voedingsprofielen van bonen kijken, dan valt op dat ze vol zitten met vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze bevatten antioxidanten die helpen je cellen te beschermen tegen schade en ontstekingsremmende stoffen die bijdragen aan het voorkomen van chronische ziektes.
Het regelmatig eten van bonen kan je risico op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs bepaalde vormen van kanker verlagen. Dit is geen magische pil, maar wel een smakelijke en voedzame manier om goed voor jezelf te zorgen.
Voeg tijdens het koken van de bonen een stukje kombu (zeewier) of wat komijn toe. Dit kan helpen om de verteerbaarheid te verbeteren en de kans op winderigheid te verminderen.
Verschillende soorten bonen die goed voor je zijn
Er zijn heel veel verschillende soorten bonen. Ieder met hun eigen voordelen en natuurlijk, eigen smaak. Je kan de meeste bonen gedroogd kopen en helemaal zelf bereiden. Vaak moeten ze echter eerst een nachtje weken in ruim water voordat je ze kunt koken. Dat is wel wat bewerkelijk, maar heeft het grote voordeel dat er geen zout in de bonen zit. De meeste bonen in blik, pot of stazak bevatten wel zout. Kies je wel voor deze kant en klare bonen, spoel ze dan voor gebruik in ieder geval goed af met ruim water. Welke boon verwerk jij deze week in je menu?
Kidneybonen
Als je ooit een chili hebt bereid, ben je waarschijnlijk bekend met de dieprode kidneyboon. Maar deze boon is meer dan alleen een lekkere toevoeging aan je gerecht. Kidneybonen zijn namelijk rijk aan magnesium en kalium. Deze mineralen spelen een sleutelrol in het ondersteunen van een gezonde bloeddruk. Ook bieden ze een mooie dosis ijzer, wat helpt bij het transport van zuurstof door je lichaam, waardoor je je energieker kunt voelen.
Linzen
Linzen, die kleine korrelige bonen, zijn in vele kleuren te vinden: van groen tot rood en zelfs zwart. Ze zijn niet alleen veelzijdig in kleur, maar ook in voedingswaarde. Een opmerkelijke eigenschap van linzen is hun rijkdom aan B-vitamines. Deze vitamines zijn onmisbaar voor je metabolisme, omdat ze helpen bij het omzetten van voedsel naar energie. Daarnaast leveren linzen ook een mooie hoeveelheid zink, dat bekend staat om het versterken van je immuunsysteem.
Kikkererwten
Kikkererwten, ook wel bekend als garbanzo’s, hebben een licht nootachtige smaak en zijn bijzonder veelzijdig in de keuken. Naast hun culinaire aantrekkingskracht, zijn kikkererwten ook voedingssterren. Ze bevatten een gezonde dosis vezels die bijdragen aan een goede spijsvertering. Bovendien hebben kikkererwten een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzaam worden verteerd en geabsorbeerd. Dit helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor je je langer vol en energiek voelt.
Zwarte bonen
Stap een Mexicaans restaurant binnen en de kans is groot dat je zwarte bonen op het menu ziet staan. Naast hun diepe kleur en volle smaak hebben zwarte bonen ook indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Ze zijn namelijk een geweldige bron van antioxidanten, die helpen de cellen in je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Deze bonen zijn ook goed voor je hersenen, dankzij de aanwezigheid van folaat en magnesium, wat bijdraagt aan cognitieve functies en stemming.
Tuinbonen
De smaak van tuinbonen is enigszins aards en nootachtig met een licht zoete ondertoon. De textuur is romig, vooral wanneer de bonen vers zijn en goed zijn gekookt. Tuinbonen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid L-dopa, een voorloper van de neurotransmitter dopamine. Dit kan helpen bij het verbeteren van je stemming en alertheid. Bovendien zijn ze rijk aan vezels en eiwitten, wat zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt bij spieropbouw en herstel.
Witte Bonen
Deze mild smakende bonen zijn misschien wel het meest bekend in hun rol als de ster in ‘witte bonen in tomatensaus’. Maar hun voordelen gaan verder dan hun culinaire gebruik. Witte bonen zijn een uitstekende bron van ijzer, wat essentieel is voor het transporteren van zuurstof in je bloed. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid kalium, wat gunstig is voor het behouden van een stabiele bloeddruk. De aanwezige vezels in witte bonen ondersteunen een gezonde spijsvertering en dragen bij aan een gestage energievoorziening.
Jilzi heeft een aantal lekkere en gezonde recepten met bonen voor je:
Jilzi helpt je om net even dat stapje gezonder te leven
Een gezonde leefstijl vergroot niet alleen je kansen om ouder te worden, het helpt je met name om meer lol te hebben tijdens je leven! Met gezonde voeding, voldoende beweging en actief te werken aan een gezonde mindset sta je iedere dag met energie op en haal je meer uit je dag. Als individu en als gezin.
Gezond leven kan in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Je begint vol goede moed en eindigt precies waar je begon. Mogelijk heeft dat te maken met de hoge verwachtingen die je aan jezelf stelt. Jilzi maakt van jou geen gezondheidsgoeroe. Dat is niet onze ambitie. Wij willen je met handige tips, informerende artikelen en lekkere recepten de ingrediënten bieden waarmee jij je eigen gezonde leefstijl samenstelt. Neem gerust een kijkje op de rest van de site voor meer inspiratie, volg ons op social media of schrijf je in voor de nieuwsbrief!