Supplementen voor de gouden jaren

Supplementen: welke zijn nou goed voor je? In welke dosering én met welke voeding? Af en toe zie je door de bomen het bos niet meer.

Natuurlijk heeft iedereen een apart leef- en voedingspatroon. Neem dit lijstje als advies en niet als leidraad. Alle vitamines in dit stuk zijn belangrijk. Er zit dan ook geen logische volgorde in de lijst.

Vitamine D

Mensen zitten over het algemeen veel binnen. Een tekort aan vitamine D ligt daarom al heel snel voor de hand. Vooral senioren hebben behoefte aan meer vitamine D. Een extra inname van vitamine D wordt aanbevolen, zeker om de botten te versterken. Ook draagt vitamine D bij aan sterkere spierkracht en een gezondere weerstand.

– Boven de 50 jaar: 10 microgram extra vitamine D per dag

– Boven de 70 jaar: 20 microgram extra vitamine D per dag

Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten en vernieuwing van weefsel. Ook speelt het een belangrijke rol in de aanmaak van bot. Daarnaast is het belangrijk bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten. Mannelijke senioren hebben zo’n 9 mg zink per dag nodig, terwijl vrouwelijke senioren het met 7 mg afkunnen.

Calcium

Calcium helpt tegen botontkalking en zit in melkproducten. Ook helpt calcium voor een goede werking van spieren en zenuwen. Wanneer je geen zuivelproducten nuttigt, is de kans aanwezig dat je een tekort oploopt. Nuttig je calcium in combinatie met vitamine D, dan is dat extra goed. Dankzij de inname van laatstgenoemde neemt je lichaam calcium sneller op. Senioren wordt aanbevolen om 1.200 mg calcium in te nemen per dag.

Vitamine B12

Ook deze vitamine, net als vitamine D, is ontzettend belangrijk. Een kwart van de senioren heeft een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk in de stofwisseling. Die haal je uit dierlijke producten, zoals vis, vlees, melk en/of eieren. Het is dan ook aan te raden om niet helemaal te stoppen met het eten van deze producten, maar het wel te minderen. Wanneer je geen dierlijke producten nuttigt, is het verstandig om het aan te vullen met een vitamine B12-supplement.

Magnesium

Je vindt magnesium vooral terug in graanproducten, noten en groenten. Magnesium is belangrijk voor de vorming van spieren en botten en draagt bij aan de overdracht van zenuwprikkels. Een magnesiumtekort komt niet vaak voor, zeker niet wanneer je de eerdergenoemde producten vaak inneemt. Voor mannen is 350 mg magnesium aanbevolen. Voor vrouwen is dit 280 mg.

Omega 3

Omega-3 vetzuren worden aangeraden omdat ze hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Ook zijn Omega 3-vetzuren ontzettend goed voor de ogen en hersenen. Ouderen wordt aangeraden om dagelijks zo’n 450 mg aan visvetzuren in te nemen.

Natuurlijk heeft iedereen andere wensen wat betreft supplementengebruik. Laat je daarom goed informeren en adviseren bij een gezondheidswinkel of apotheek. Kies bij voorkeur niet voor vitamines van de supermarkt, maar ga voor kwalitatieve producten ter aanvulling van je voedingspatroon!