Wat kan de stoïcijnse filosofie voor jou betekenen?
Tussen alle filosofieën en overtuigingen is de stoïcijnse filosofie er één die er wat mij betreft ver tussenuit springt. Al ruim tweeduizend jaar is deze praktische filosofie voor veel mensen een leidraad voor het leven. Hoe het werkt? Nou, dat is heel gemakkelijk: focus je gewoon op waar jij invloed op hebt en schud de rest van je af. Maak kennis met deze eeuwenoude filosofie die je innerlijke rust zal brengen.
Heb je het over de stoïcijnse filosofie, dan ontstaat er al gauw een misverstand. Laat ik dat eerst eens uit de wereld helpen. Het woordenboek vertaalt stoïcijns namelijk als ‘onverstoorbaar’, en dat is niet helemaal waar deze filosofie over gaat. Als je stoïcijns wordt genoemd zal je dat ook niet meteen opvatten als een compliment. En bij het woord filosofie denken mensen vaak aan moeilijke theorie, maar deze filosofie is er één die juist goed in de praktijk werkt.
Ontstaan van de stoïcijnse filosofie
De stoïcijnse filosofie ontstond zo’n 300 jaar voor Christus en bestaat dus al duizenden jaren. Het doel van deze filosofie was het leren omgaan met uitdagingen in het leven en het ‘goede leven’ te leven. Dat maakt deze eeuwenoude filosofie dus nog altijd enorm actueel, ook al zijn onze hedendaagse uitdagingen heel anders dan tijdens het ontstaan van deze filosofie.
Het stoïcisme is afgeleid van het cynisme, een filosofie die door bedenker Zeno van Citium als ‘te simpel’ werd bestempeld. In de zuilengang, ‘Stoa’ in het Grieks, ontstond het verder ontwikkelde stoïcisme, nu bekend als één van de grootste stromingen binnen de filosofie.
Vind geluk in dingen waar je invloed op hebt
In de stoïcijnse filosofie gaat het vooral om het vinden van geluk in de dingen waar je zelf iets aan kan doen: de interne factoren.
Veel mensen maken zich echter druk om externe factoren. Dat zijn de dingen waar we geen invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld het slechte weer, nieuws of politiek. En juist dat zorgt ervoor dat we ons ongelukkig en machteloos voelen. Herken je dat? Leg dan de focus op jezelf en de dingen waar je wel invloed op hebt. En accepteer wat je niet veranderen kunt.
Stel je voor: je hebt je uiterste best gedaan om die goeie baan te scoren. Zelf heb je invloed gehad op de skills die je hebt, je eerdere carrièrestappen en je karakter. Kiezen ze toch voor een ander? Dan kun je jezelf alleen de schuld geven voor de dingen waar je zelf invloed op hebt gehad. Dat de voorkeur van een baas op iemand anders valt, is iets waar jij zelf niks aan kunt doen. Jij als persoon bent in het proces gegroeid en krijgt een reden mee om verder te groeien. In plaats van bij de pakken neer te zitten ben jij als stoïcijn gebrand om juist het positieve uit deze ervaring te halen.
Maar ook in de kleinere dingen in het leven komt deze filosofie van pas. Speel je een sportwedstrijd en werkt een verkeerde beslissing van de scheidsrechter in je nadeel, dan is het vanuit de stoïcijnse filosofie beter om dit te negeren en je op een positieve manier te herpakken. Door zaken waar je geen invloed hebt te accepteren, houd je je hoofd koel, in plaats van dat je op een opgefokte manier je eigen spel laat beïnvloeden. Juist dan groei je en behaal je alsnog het maximaal haalbare resultaat.
Verander je mindset
Het toepassen van de stoïcijnse filosofie heeft een enorm positief effect op de manier waarop jij gaat nadenken: je mindset. Door deze filosofie continu toe te passen, wordt het op den duur een gewoonte. Accepteren dat niet alles binnen je macht ligt, maar inzetten op verbetering van jezelf, biedt innerlijke rust en helpt je op weg naar een gelukkig en zinvol leven.
Deze filosofie is absoluut niet theoretisch: it’s a way of life!
Zelf de eerste stap zetten? Er zijn diverse boeken geschreven over stoïcisme in de huidige tijd, waarvan het Handboek voor de moderne stoïcijn van schrijver Gregory Lopez een erg populair voorbeeld is. Het handboek biedt 52 oefeningen voor een evenwichtig leven. Als je het stappenplan van de schrijver volgt, dan zet je in de eerste week al een grote stap naar het leven als stoïcijn: door het ontdekken wat binnen je macht ligt en wat niet.
Is het stoïcijn wellicht iets voor jou?