Knoflook het geurbommetje

Knoflook: het geurbommetje dat ontzettend gezond is!

Knoflook kennen we allemaal als lekkere smaakmaker, maar ook als geurbommetje. Na het eten van knoflook ruik je dat vaak nog wel enige tijd. Voor sommige mensen een reden om het niet te vaak en teveel te eten. Jammer, want deze fijne smaakmaker is met name voor je hart en vaten een weldoener.

Heilig

Knoflook is net als de ui en bieslook een eeuwenoud bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat. Dit zorgt ervoor dat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. Het werd al in de oudheid gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. In die tijden werd knoflook ook gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.

Wat maakt knoflook zo gezond?

Er wordt verondersteld dat het je immuunsysteem versterkt en luchtweginfecties bestrijdt. Daarnaast wordt er gezegd dat knoflook een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Hiervoor is echter nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Er zijn wel onderzoeken die aantonen dat knoflook een positief effect heeft op hart en vaten. Er is gebleken dat knoflook de afzetting van plaque op de vaatwanden en de bloedstolling vermindert. Dus voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte is knoflook weldegelijk een weldoener.

Geur

Hoe komt het eigenlijk dat knoflook een soms onaangename adem en lichaamsgeur veroorzaakt? Dat komt door de zwavelverbindingen. Niet al deze verbindingen worden door de ingewanden verteert. Een deel hiervan wordt namelijk opgenomen door het bloed. Daardoor stroomt het door het hele lichaam en ruik je knoflook niet alleen uit je mond, maar ook uit de huidporiën in de huid.

TIP: Peterselie neutraliseert deze geur.

Knoflook kopen

Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar.

Maak eerst het teentje los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel de schil van de teen. Als de teentjes al wat beginnen uit te lopen, kun je het beste de groengele kern verwijderen , want dat kan een wat bittere en scherpere knoflooksmaak geven.

Geniet gewoon af en toe lekker van een paar teentjes knoflook door je eten. Het maakt veel gerechten echt een stuk lekkerder en het is nog gezond ook.