Boekentip – Lang zal ik leven

Elke maand vind je ter lering ende vermaak op Jilzi.com een boekentip. Dat kan variëren van kookboeken tot leesboeken, van hobbyboeren tot kijkboeken. Er komt van alles aan bod. Deze maand: Lang zal ik leven. Een indrukwekkend boek met 66 levensverhalen van 99-jarigen

Nederland is geen Blue Zone, toch worden ook hier mensen 100 jaar of ouder. Naar schatting telt ons land op dit moment zo’n 2.400 inwoners van 100+. De generatie die in en kort na de Eerste Wereldoorlog werd geboren, de crisis van de jaren ’30 meemaakte en mede werd gevormd door de Tweede Wereldoorlog, om vervolgens actief bij te dragen aan de wederopbouw van Nederland en getuige te zijn van alle technologische ontwikkelingen die de wereld compleet veranderden.

Hoe groeiden deze mensen op, wat heeft ze geboeid, getroost, gebracht en geroerd? Hoe kijken ze terug op hun leven en wat verwachten ze er nog van? Zoveel mensen, zoveel verhalen.

Fotograaf Anki Leene maakte een indrukwekkend boek waarin ze 66 99-jarigen portretteerde, in woord en beeld: Lang zal ik leven. Dit verhalende fotoboek geeft een prachtig, indrukwekkend en liefdevol tijdsbeeld van de afgelopen eeuw met authentieke levensverhalen en levenslessen van de ouderen van nu. Zelden werd een generatie zo compleet en invoelbaar in beeld gebracht.

Ode aan het leven

Het boek is echt een ode aan het leven. De 99-jarigen die werden geïnterviewd en gefotografeerd laten een aanstekelijke levenslust, veerkracht en relativeringsvermogen zien. Maar oud worden is ook hard werken, zoals je soms kunt lezen in de verhalen. Mensen maken veel mee en raken steeds meer kwijt. Toch hoeft dat geen reden te zijn om te gaan sikkeneuren, zo blijkt. Ondanks de soms heftige gebeurtenissen van de mensen die worden geportretteerd in het boek, zie je dat ze vaak toch met een bepaalde berusting tevredenheid en dankbaarheid terugkijken op hun lange leven.

De boodschap die Willem ons graag mee wil geven is dat je je best moet doen voor anderen en niet moet sacherijnen.

Er is voor iedereen een tijd van komen en gaan, van dansen, lachen en huilen. Sophia heeft vooral veel gedanst en gelachen.

Kleurrijk mozaïek

Elk verhaal is een persoonlijk relaas van de geschiedenis van een mensenleven. Alle verhalen bij elkaar vormen een prachtig, kleurrijk beeld dat de tijdgeest van de afgelopen eeuw treffend vangt. Al deze 99-jarigen leefden dezelfde tijd maar wel ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen verhaal. Zo vertelt Dhr. Willem Miog over het moment dat zijn huis in Rotterdam werd gebombardeerd in de oorlog. Hij was net getrouwd, wist niet waar zijn vrouw naartoe was gevlucht en had niks meer. Gelukkig vond hij zijn vrouw terug en samen hebben ze, ondanks vele tegenslagen, een goed leven opgebouwd. Of lees het fragment van Mw. Fokker-Raven, die op veel te jonge leeftijd haar dochter en man verloor, maar daarna toch weer nieuw geluk vond. Tot op late leeftijd reisde ze met haar tweede man de hele wereld over.

En Oma Sophia die begin jaren ’80 vanuit Suriname naar Nederland kwam om dicht bij haar kleinkinderen te zijn. Hoe ze opgroeide in een gezin waar geen geld was, vader die heel jong overleed, en toch was ze dolgelukkig. En dat is ze nog steeds.

Elk verhaal leest als een mini-roman. Boeiend en meeslepend.

Al met al een heel mooi en waardevol boek over een van de meest roerige periodes van Nederland, met hele persoonlijke verhalen van de mensen die deze tijd (mee)maakten. Lekker om soms even doorheen te bladeren vanwege de mooie foto’s en soms een eens een verhaaltje uit pikken ter inspiratie. Want één ding is wel duidelijk… we kunnen veel leren van oude mensen met hun schat aan levenservaring.

Lang zal ik leven

Anki Leene
Prijs € 34,90
ISBN: 9789090325521
Verkrijgbaar via www.langzalikleven.nl