Miso
Met sojasaus, chili-olie of ketjap als smaakmaker in een gerecht, zijn we wel bekend. Een veel minder bekende, maar wel hele interessante smaakmaker is miso: een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta, die onder andere in Blue Zone Okinawa (Japan) volop wordt gebruikt in gerechten.
Miso is Japanse pasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en koji. Koji is een mengsel van rijst, gerst of sojabonen dat je laat fermenteren met de Koji-kin schimmel. Koji met rijst levert de meest toegankelijke witte miso op: shiro-miso. Met gerst krijg je rode miso: aka-miso. Met sojabonen krijg je zwarte miso: kuro-miso. Hoe donkerder de pasta, hoe krachtiger de smaak.
Hoe miso precies smaakt is lastig uit te leggen. De Japanners kennen naast zoet, zout, zuur en bitter nog een vijfde smaak die ze onder meer gebruiken om miso te beschrijven, namelijk umami. Het betekent zoiets als een hartige, diepe smaak, met zoute ondertonen. Proef het maar eens en laat je verrassen door dit heerlijke, hartige ingrediënt.
Misopasta wordt gebruikt om smaak toe te voegen aan soepen, roerbakgerechten, sausen, marinades of dressings.
Je kunt miso gewoon in de supermarkt kopen. In een gesloten verpakking is het heel lang houdbaar. Na openen moet je het in de koelkast bewaren en is het nog maar beperkt houdbaar.
Bij de toko vind je waarschijnlijk meerdere varianten. Dus als je de smaak te pakken hebt, neem dan daar ook eens een kijkje. Miso is niet alleen een krachtige smaakversterker, het is ook nog eens rijk aan verschillende vitaminen. Door het fermentatieproces bevat het talloze bacteriën die goed zijn voor de darmen.
Alles bij elkaar een interessant ingrediënt dus, de moeite van het ontdekken waard.