Wat is Tofu?

Tofu is op Blue Zone Okinawa (Japan) net zo gangbaar als brood bij ons. Maar wat is tofu eigenlijk precies en hoe gebruik je het?

Tofu is een zeer eiwitrijk sojaproduct. Het wordt gemaakt door sojamelk te stremmen, zoals dat ook gebeurt bij het maken van kaas. De sojamelk wordt gestremd met natuurlijke, mineraalrijke coagulanten, op basis van calcium en magnesium. Na het stremmen wordt de plak in blokken gesneden en vacuüm. Echte goede tofu bestaat uit 50-55% biologische sojabonen en water waaraan nog een biologisch calciumsulfaat (stabilisator) is toegevoegd. Meer heeft een goed blok tofu eigenlijk niet nodig.

Er zijn verschillende soorten tofu verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een stevige tofu of juist een hele zachte, gemarineerd, gebakken, gefrituurd of gerookt. Bij de meeste toko’s vind je tofu ook in de vriezer.

Sojaproducten zoals tofu zijn een goede bron van vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E en foliumzuur. Tofu zit ook boordevol pectine, een voedingsvezel die een positief effect heeft op je cholesterol.

Een product vol voedingstoffen dus, maar wat ontbreekt is smaak. Tofu is nagenoeg smaak- en geurloos. Het goede nieuws is dat je het precies de smaak kunt geven die jij graag wil. Tofu werkt namelijk als een spons. Het neemt heel gemakkelijk smaken op. Als je het bijvoorbeeld in kleine blokjes snijdt en besprenkelt met sojasaus, hoisin of welke marinade dan ook, zullen de witte blokjes verkleuren en een heerlijke smaak krijgen. Zorg dat je wel eerst zoveel mogelijk het water uit de tofu laten lekken, dat geeft andere smaken meer ruimte.

Je kunt tofu echt voor van alles gebruiken.

Het meest wordt het gebruikt als vleesvervanger, maar ook om veganistische kaas(spreads) of zelfs zoete lekkernijen van te maken. Fijn vermalen tofu gecombineerd met vers fruit en wat stevia is lekker ter vervanging voor vruchtenyoghurt en kwark. Hiervoor gebruik je de zachte tofu.

Kortom: tofu is enorm veelzijdig.

Het heeft een zeer neutrale smaak die je zelf kunt sturen, waardoor je het overal door en in kunt gebruiken. Het maakt gerechten iets steviger van structuur, romiger van smaak en kan een veganistisch gerecht een lekker bite geven. De moeite van het experimenteren waard dus.