Hou jij de balans?

Dit is hoe belangrijk dat voor je is en hoe je dat kunt verbeteren!

Stop met wat je aan het doen bent en leg alles naast je neer. Zoek een plek waar je flink de ruimte hebt en ga daar staan. Til één van je twee benen een stuk op, net zoals een flamingo dit doet. Zorg dat je je handen naast je lichaam houdt. Kun je tien seconden op deze manier blijven staan? Goed zo! Zo niet, dan is er werk aan de winkel. Want balans is een belangrijke factor in het leven. Zeker op fysiek vlak, blijkt uit recent onderzoek.

Flamingo pose

De oefening die je net uitvoerde wordt door onderzoekers de flamingo pose genoemd. Die naam spreekt voor zich, want het is een houding die deze vogel vaak inneemt. Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat deze test een goed beeld geeft hoe het met je lichamelijke balans is gesteld. Het onderzoek dat is gehouden onder 1.700 deelnemers tussen de 51 en 75 liet zien dat er een flinke overeenkomst is tussen de hoogte van je levensverwachting en je balanskwaliteit.

Twintig procent van de deelnemers haalde deze test niet. Zeven jaar na het onderzoek blijkt dat van de in totaal 7% van de deelnemers die inmiddels waren overleden, 17,5% de eerder genoemde flamingo pose test niet had gehaald. Dit tegenover de 5% van de mensen die wel slaagden voor de test. De onderzoekers kwamen tot een harde conclusie: Voor mensen die de test niet haalden, is de kans om te overlijden met 84% groter dan voor mensen die het wel haalden. Daar komt bij dat mensen met een slechte balans een grotere kans hebben om te vallen, dat soms grote gevolgen kan hebben.

Dr. Claudio Gil Araújo vertelde aan CNN waarom die kans zo fors hoger is. „Op één been staan doen we regelmatig”, vertelt hij aan het Amerikaanse nieuwsmedium. „Bijvoorbeeld tijdens het uit de auto stappen of tijdens het traplopen. Wanneer je dit niet meer kunt, verlies je de autonomie over jezelf. Dit wordt uiteindelijk een sneeuwbaleffect, waarin die autonomie steeds minder wordt. Zo ga je op termijn steeds minder bewegen.

Train je balans

Lukte het je niet om de flamingo pose vol te houden, maak je dan niet per se grote zorgen. Er zijn genoeg manieren om je balans te verbeteren. Dat kan met een aantal simpele oefeningen die je gewoon thuis kunt doen.

  1. Op je tenen staan
    Dit is een vrij gemakkelijke oefening die je ook in de praktijk vaak toepast. Begin de dag – nog voordat je je sokken en schoenen aantrekt – met vijf keer in een rustig tempo op je tenen te staan en weer langzaam terug te zakken. Herhaal dit dagelijks en voel de vooruitgang.
  2. Benen strekken
    Zit je op de bank, kun je ook gemakkelijk een oefening doen. Strek je benen om en om en hou ze ongeveer tien seconden in de lucht. Zelfs als je zit kun je dus iets aan je balans doen.
  3. Daag jezelf uit
    Nog een tip en zeker bevorderend. Inwoners uit de Blue Zones halen hun balans uit de bewegingen waarbij ze weinig fysieke ondersteuning krijgen van hulpmiddelen. Zo lopen ze bijvoorbeeld door heuvelachtige gebieden zonder trapleuning, daar wordt de balans dus goed uitgedaagd. Probeer bijvoorbeeld eens om op te staan uit je stoel zonder je handen te gebruiken, of andere steunpunten eens links te laten liggen. Let wel goed op dat je stevig staat en pas deze oefening alleen toe als het veilig is.