Kokos is erg veelzijdig

Waarom is kokos zo geweldig?

We kennen kokos in verschillende vormen: kokoswater, -room, -melk, -olie en snippers. Al deze kokosproducten worden gemaakt van kokosnoten. Dat zijn de pitten van de vruchten die aan de kokospalm groeien.
Je ziet kokospalmen vooral in tropische gebieden in Zuidoost-Azië en Afrika. De vrucht die aan de kokospalm groeit is groot en groen van kleur. Pas als de vrucht rijp is, valt deze uit de boom. Als de groene laag wordt verwijderd, blijft de bruine harige pit over. Die kennen wij als de kokosnoot. De pit is hol en bevat kokoswater. Hoe rijper de vrucht, hoe romiger.

Kokos is onzettend veelzijdig

We kennen daarom diverse producten op basis van deze vrucht:

  • Kokoswater, is heldere vocht dat in het midden van een kokosnoot zit. Dit wordt vaak gewoon puur gedronken.
  • Kokosroom, wordt gemaakt door het geraspte witte vruchtvlees van de kokosnoot te weken in warm water. Door het mengsel uit te knijpen ontstaat wit kokosroom, ook wel santen genoemd. Hier kun je b.v. zuivelvrije slagroom van kloppen. Ook geschikt om een gerecht lekker romig te maken of om ijs van te maken.
  • Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, wordt op dezelfde manier gemaakt als kokosroom, alleen wordt het mengsel nog een keer extra uitgeknepen. Daardoor is kokosmelk dunner en minder vet dan kokosroom. We gebruiken het vaak in curry’s, maar het is ook lekker in zoete gerechten, soepen of smoothies. Voor veganisten is kokosmelk een veelgebruikte variant op ‘gewone’ melk.
  • Kokosolie, wordt gemaakt door het vruchtvlees te laten drogen daaruit de olie te persen. Vooral gebruikt om in te bakken en braden.
  • Kokossnippers, -vlokken, -rasp wordt gemaakt van het witte vruchtvlees dat geraspt of geschaafd is en daarna gedroogd. Vooral gebruikt in zoete baksels, maar ook lekker over een salade of curry.

Naast een populair voedingsmiddelen, wordt kokos volop gebruikt in cosmetische producten zoals shampoos, conditioners en crèmes. Kokos ruikt namelijk erg lekker.

Kokos is niet alleen lekker, maar heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen. Het bevat heel veel gezonde vetten, evenals een paar onmisbare vitaminen zoals vitamine C en B11. Ook bevat kokos belangrijke mineralen als ijzer, magnesium, kalium, koper, mangaan en selenium. Allemaal stoffen die ons lichaam ten goede komen.

En deze veelzijdigheid maakt kokos zo geweldig!