Een man en vrouw in elkaars armen

Toon liefde en leef langer!

Is er iets mooiers dan de liefde? De connectie tussen jou en je partner, de liefde voor een goede vriend of vriendin of die voor een kind of kleinkind! Liefde is niet in één uitdrukking te verklaren.

Liefde is iets speciaals: en zo denkt ons lichaam daar ook over!

Hoe definieer je liefde het best? Op Wikipedia staat: Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. Eveneens kan liefde gevoeld worden voor handelingen, zoals een ambacht, vak, sport en bezigheid.

Best een brede term dus, die op verschillende manieren te interpreteren is. In dit artikel kijken we naar de gezondheidsvoordelen van sociale connecties en de invloed van een liefdesrelatie op de kwaliteit van leven.

Sociale verbondenheid

Als eerste kijken we naar de ‘sociale verbondenheid’. Volgens onderzoek hebben mensen elkaar nodig om te overleven. Deze onderzoekers stellen zelfs dat deze zogenaamde sociale verbondenheid één van de grootste invloeden is op de kwaliteit van leven.

Er is nog een onderzoek die dit ondersteunt. De Universiteit van Harvard publiceerde onlangs een onderzoek dat maar liefst 85 jaar aan de gang is. Aan dit onderzoek deden in totaal 724 mannen mee. Zij worden gevolgd sinds 1938, toen deze mannen hun tienerjaren beleefden. In deze jaren is er enorm veel data verzameld. Ook zijn er familieleden geïnterviewd.

De conclusie? De studie van Harvard heeft een sterk verband gevonden tussen een gelukkig leven en hechte connecties met familieleden, vrienden en je echtgenoot. „Persoonlijke connectie heeft een positieve invloed op de mentale en emotionele stimulatie: dat zijn automatische stemmingsboosters”, vertelt onderzoeker Dr. Waldinger op het blog van de universiteit. „Isolatie: het alleen zijn, is juist een stemmingsbreker”, stelt Waldinger.

De onderzoekers van Harvard geven een waardevolle tip om ervoor te zorgen dat je een socialer leven opbouwt: doe vrijwilligerswerk! Daarmee vergroot je namelijk de kans dat je gelijkgestemden ontmoet

Liefde tussen jou en je partner

Tot zover liefde in de breedste zin van het woord. Wat kan de liefde tussen jou en je partner betekenen in de reis naar het gezond en leuker oud worden?

Het antwoord is: heel erg veel! Een langdurige relatie heeft namelijk veel invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Dat blijkt onder andere uit dit onderzoek, waaraan 154 getrouwde stellen deelnamen. Allen vertelden ze over intieme momenten in hun relatie.

De focus werd in het onderzoek vooral gelegd op de snelle en soms onbewuste momenten in een relatie waarop je samen vreugde, nabijheid en intimiteit ervaart. Deze momenten blijken heel erg krachtig en is een goede graadmeter van hoe gelukkig en gezond we in de toekomst zullen zijn.

In de wetenschap wordt zo’n momentje ‘positivity renonance’ genoemd.

Dat verschijnsel treedt op wanneer je door middel van bijvoorbeeld warmte of humor een gevoel van eenheid bereikt met je partner. En die kleine momenten zijn dus enorm belangrijk in de reis naar een gezond en oud leven!

DTNG

Maar het vinden van jouw ware is niet altijd een vanzelfsprekendheid. Gelukkig zijn er mensen die jou daarbij kunnen helpen. Zo ook de matchmakers van DTNG.! Zij matchen ondernemende en ontwikkelde singles met elkaar. Van een telefonisch intakegesprek tot een date: DTNG. regelt het voor je.
Hou jij ook van een mooi glas wijn, een buitengewone reis en is bij jou het glas (bijna) altijd halfvol? Misschien vind je bij DTNG. wel de liefde die je zoekt!

Seks

Wist je dat van de inwoners van Ikaria tussen de 65 en de 100 jaar, nog tachtig procent seksueel actief is? Niet voor niets worden de inwoners van het Griekse eiland veel ouder dan anders ter wereld. Ook het hebben van seks – zelfs op late leeftijd – heeft daar een belangrijk aandeel in. Dat bewijst ook dit onderzoek. Aan deze studie deden bijna duizend mannen mee van de leeftijd tussen de 45 en 59 jaar. Bij mannen die regelmatig een orgasme kregen, is de kans om aan hart- en vaatziekten te overlijden wel 50% kleiner!

Een ander onderzoek bewijst ook goed nieuws voor vrouwen! Dames die op middelbare leeftijd nog regelmatig een orgasme krijgen, hebben een verminderde kans om vroegtijdig te overlijden!

De boodschap is duidelijk: Heb lief en leef langer!