Kurkuma

Kurkuma is het goudkleurige neefje van gember, afkomstig uit India. Het is een specerij gewonnen uit de wortel van de plant ‘curcuma longa’.

We kennen dit gele goedje onder verschillende namen, namelijk: kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit en Indiase geelwortel. Het is een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala’s.

De specerij is mild bitter van smaak, heeft een zeer duidelijk aroma en is opvallend geel. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur. Je kunt het toevoegen aan bijvoorbeeld bonen, kip, eieren, sauzen, soepen, vis, vlees, rijst of spinazie. Het gele goedje wordt ook gebruikt om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven. Het wordt tevens gebruikt als kleurstof voor inkt.

Hoe gezond is kurkuma?

Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt als kleur- en smaakmaker. Daar wordt ook verondersteld dat kurkuma werkt als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en het kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Ook werkt het ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering en kan het maag-darmklachten verlichten. Kurkuma helpt ook bij de vertering van vetten, het voorkomt winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Ook wordt kurkumapoeder in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. In 1995 werd in de VS een patent toegekend aan de Universiteit van Mississippi op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op kurkuma. Dit patent werd het jaar daarop aangevochten door de Indiase Council of Scientific & Industrial Research en vervolgens ingetrokken. De reden hiervoor was niet dat het niet zou werken, maar het feit dat dat gebruik al eerder beschreven was in een wetenschappelijk tijdschrift.

Onderzoeker Sheril Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van kurkuma in Indiase gerechten de ziekte van Alzheimer in India veel minder voorkomt dan in onze westerse samenleving. Hij constateerde bij ratten dat curcumine, een stof in kurkuma, de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen.

Peper

De gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij als je het gebruikt in combinatie met zwarte peper (1 gram peper op 10 gram Kurkuma). Dus als je kurkuma gebruikt, meng het dan altijd met wat zwarte peper. Zo maak je optimaal gebruik van de gezondheidsvoordelen van deze aromatische gele specerij.