Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dagelijks lachen?
Wanneer laat jij die mooie brede glimlach zien? Bij het horen van een leuke mop, een grappig filmpje op Instagram of de lach van iemand anders. Waar je ook om lacht: lachen is gezond! En wist je dat je met een goede dosis lachen ook gezond ouder kunt worden?
Oud worden met lachen
Dus hoe zit het precies met de invloed van de lach op een langer leven? Lachen verlaagt je stressniveau. Een vijftien jaar durend onderzoek uit Noorwegen onderschrijft dat. Lachen zorgt er tevens voor dat de aanmaak van diverse gelukshormonen in het lichaam wordt verhoogd. De zogenaamde ‘feel good’-hormonen zorgen voor een gevoel van blijheid en tevredenheid. Het Noorse onderzoek volgde meer dan 50.000 personen over hun gevoel voor humor. Wie goede humor had, leefde volgens het onderzoek wel acht jaar langer dan diegene zonder een goed gevoel voor humor. Dat komt omdat risico op hart- en vaatziekten en andere infecties daalt.
En er zijn nog veel meer voordelen voor de gezondheid: lachen versterkt namelijk je immuunsysteem. Een goede glimlach triggert een reactie in je brein. De kleine moleculen die daarbij vrijkomen zijn stressverlagend en verhogen het aantal immuuncellen en infectiebestrijdende antilichamen. Dit zorgt voor een betere weerstand tegen ziektes. Lachen helpt trouwens ook nog eens tegen fysieke pijn. Over lange tijd kan lachen er zelfs voor zorgen dat je pijngrens verhoogt. Heb je dus ergens last van? Treur niet, maar lach de pijn weg!
En dat is nog niet alles: lachen is ook nog eens goed voor je buikspieren! Heb je wel eens buikpijn van het lachen? Dan zijn je buikspieren aan het werk. Door te lachen span je namelijk je buik en je middenrif aan: een onbewuste maar goede workout dus!
De dag van de lach
Ieder jaar is het op de eerste zondag in mei ‘Worlds Laughter Day’ of te wel de dag van de lach! Dit jaar is dat op zondag 7 mei. De feestdag vindt zijn oorsprong in India en is bedacht door Dr. Madan Kataria: oprichter van de wereldwijde lachyoga-beweging. Toen de gezondheidsvoordelen van lachen werden bewezen, besloten Kataria en zijn vrouw met de ‘lachclub’. Hier werden grappen uitgewisseld en de populariteit groeide al snel. Het lachen om grappen verging de groep al na een aantal weken. Nadat uit onderzoek werd bewezen dat het lichaam geen onderscheid maakt tussen een neppe en een echte lach, besloot Kataria dit te gaan oefenen. Langzaam maar zeker werd hij ervan overtuigd dat je niet per se iets grappig hoeft te vinden om te lachen. Sinds 1995 verzamelden steeds meer mensen zich bij zijn lachyoga-lessen. Lachyoga wordt nu wereldwijd beoefend. En train je dit vaak genoeg, dan kun je volgens Kataria van een neplach zelfs een echte lach maken. Juist: je kunt jezelf aan het lachen maken door te lachen.
Een beetje meer aandacht voor het belang van lachen kan geen kwaad. Net zoals lachyoga steeds populairder werd, wordt ook de dag van de lach nu wereldwijd gevierd.