Het gezonde leven wat Jilzi naar Nederland wil brengen

De gedachten achter Jilzi

Inwoners van 5 kleinere regio’s in de wereld worden aanzienlijk ouder dan inwoners op andere plekken van de aarde. Naast dat ze ouder worden, blijven ze vaak ook fitter en vitaler dan mensen die buiten deze regio’s leven. Dit heeft alles te maken met hun levensstijl. Want niet onze genen, maar onze levensstijl bepaalt hoe we oud worden. Ik hoop met Jilzi eenzelfde soort levensstijl naar Nederland te halen en mensen te helpen om van hun oude jaren gouden jaren te maken. 

Jilzi.com inspireert en ondersteunt mensen om een gezond, fit en gelukkig leven te leiden. De levensstijl van Jilzi is geïnspireerd op die van de mensen uit de zogenaamde “blue zones”. Hier worden de mensen gemiddeld 90 of zelfs 100 en blijven zij tot het einde actief en vitaal. Een natuurlijk eetpatroon, fijne sociale omgeving en actief blijven zijn de geheime ingrediënten. De recepten zijn de eerste activiteit bij Jilzi. Deze recepten zijn gebasseerd op de dagelijkse voeding van mensen uit deze vijf gezonde regio’s. Daarin komen alle belangrijke elementen samen die mensen kunnen helpen om gezond en gelukkig oud te worden en langer vitaal te blijven.

Langer gezond en gelukkig

In deze gebieden worden senioren niet weggestopt in een bejaardenhuis, zittend op een stoel, maar blijven ze actief en zowel fysiek als mentaal sterk. De mensen in deze vijf gebieden op de wereld hebben veel minder last van ziekten en aandoeningen zoals hartfalen, diabetes, kanker, botontkalking (osteoporose), overgewicht en alzheimer dan andere bevolkingsgroepen. Uit onderzoek is gebleken dat deze mensen een aantal overeenkomsten hebben in hun levensstijl. Die overeenkomsten zijn dé factoren die verantwoordelijk zijn voor een langer, gezond en gelukkig leven. Naast een actieve levensstijl speelt de sociale omgeving en voeding een hele belangrijke rol in het leven van deze mensen.

Eenzaamheid onder ouderen

Het Jilzi platform brengt al deze elementen samen. Mensen leren op een eenvoudige manier wat Gezond – Geluk – Samen allemaal te bieden heeft. Op die manier blijven ze actief, gezond en kunnen ze langer goed voor zichzelf en hun naasten zorgen. Het stimuleren van sociale bezigheid kan mooie ontmoetingen tot stand brengen tussen ouderen. Zo draagt Jilzi bij aan het verminderen van eenzaamheid, die zo’n 700.000 ouderen in Nederland treft op dit moment.

Oud is goud

Initiatiefnemer van Jilzi is Jiske Simons. Zij sprak uitvoerig met de wetenschappers die de levensstijl in de Blue Zones onderzoeken. Ook ontmoette ze veel oudere inwoners uit het deel van Sardinië dat tot 1 van de 5 gezonde regio’s op de wereld behoort. Dit alles inspireerde haar tot Jilzi.nl.