De Parkinson-pandemie

Kan het eten van biologische groente en fruit ziektes als Parkinson vermijden?

Bas Bloem neuroloog en hoogleraar van het Radboudumc in Nijmegen maakt zich zorgen over de grote toename van Parkinson-patiënten. Volgens hem is dat te danken aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.

De Hersenstichting verwacht dat het aantal patiënten met Parkinson tot 2040 met 71 procent zal toenemen. Dat is echt iets om je zorgen over te maken. Het zet je aan het denken welke producten weinig of geen chemische bestrijdingsmiddelen bevatten.

De schadelijke stof in chemische bestrijdingsmiddelen wordt pesticide genoemd. Volgens de Parkinson Vereniging worden de gevolgen hiervan echter nog te weinig in kaart gebracht, terwijl er dus een enorme stijging van het aantal Parkinson-patiënten wordt verwacht.

Wat is Parkinson?

Het brein maakt dopamine aan. Dit stofje zorgt voor communicatie tussen het brein en andere lichaamsdelen. Door de ziekte van Parkinson sterven deze cellen af, waardoor het brein gaat haperen.

De soepelheid van het lichaam verdwijnt en alleen de broodnodige bewegingen kunnen nog worden uitgevoerd door het lichaam. Bekende symptomen zijn trillen, bewegingstraagheid, en een slechte spraak. Stijve spieren, problemen met nadenken en slaapproblemen komen ook voor.

Op dit moment hebben zo’n 50.000 mensen de ziekte van Parkinson. De eerste symptomen komen voor bij vijftig tot zestigjarigen. Het is echter niet per se een oudersomsziekte. Parkinson is in zo’n drie tot vier procent van de gevallen erfelijk, maar onder andere het eerder genoemde stofje pesticide, dat in bestrijdingsmiddelen te vinden is, is een belangrijke oorzaak.

Biologisch groente en fruit

Het zijn horrorverhalen: het ziekteverloop van iemand met Parkinson. Des te pijnlijker is het om te weten dat het aantal Parkinson-patiënten, mogelijk mede door pesticiden, jaarlijks groeit. Het vermijden van dit schadelijke stof is heel simpel, namelijk voorkomen dat je groenten en fruit eet die bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen.

Met andere woorden, eet zoveel mogelijk biologisch.

Allereerst bevatten biologische groenten en fruit meer antioxidanten, die bescherming bieden tegen kanker en hart- en vaatziekten. Tevens is de smaak van onbespoten groenten en fruit vaak veel natuurlijker.