Boekentip – Schitterende kleine dingen

Sommige boeken zijn zulke onverwachte pareltjes. Schitterende kleine dingen is er zo één.

Dit boek bevat een verzameling van ingezonden brieven van anonieme schrijvers die om raad vragen. Eigenlijk zoals de rubriek ‘Lieve Mona’, die iedere week in het roddelblad Story verscheen. Mensen schrijven een brief waarin ze vertellen waar ze mee worstelen, Sugar geeft raad. Want zo noemt de raadgever zichzelf…. Sugar. Klinkt simpel. Maar dit boek is alles behalve dat. Dit is een boek dat je bij zal blijven.

Duizenden mensen met grote en kleine problemen vroegen Sugar om raad via het online platform The Rumpus. Achter Sugar gaat de bestsellerauteur Cheryl Strayed schuil, onder andere bekend van haar boek Wild, dat ook zeker een aanrader is!

Cheryl is er niet op uit om de brievenschrijvers af te serveren met wat obligate teksten of standaard tegeltjeswijsheden. De adviezen die Cheryl geeft zijn humoristisch, empathisch, liefdevol, wijs, persoonlijk en onvoorwaardelijk eerlijk.

Voor iedereen zit er in dit boek wel een vraag die je zelf gesteld zou kunnen hebben. Een verhaal dat je raakt of verwonderd. En als dat niet zo is, dan zitten er wel antwoorden van Sugar tussen die je aan het denken zetten of verder brengen.

Soms zijn die vragen ogenschijnlijk eenvoudig en alledaags. ‘Hoe laat ik mijn beste vrienden weten dat ik binnen gehoorsafstand was toen ze over mij begonnen te roddelen?’ Of: ‘Mijn partner weigert te werken, dus feitelijk betaal ik alles. Wat is je advies?’ Vragen waarop het antwoord kan leiden tot een draaglijker dagelijks bestaan.

Maar Sugar beantwoordt ook grotere vragen als: ‘Wiens schuld is het dat mijn huwelijk na twintig jaar stuk liep?’ Of ‘Hoe ga ik om met het verlies van mijn kind?’. Een vraag die je meteen een steen op de maag bezorgt, waar Sugar toch helende woorden voor kan vinden.

Wat de rubriek Dear Sugar zo immens populair maakte, was de manier waarop ze zelf haar meest persoonlijke angsten, twijfels en trauma’s op tafel gooide. Cheryl Strayed gaf hiermee zoveel meer dan alleen maar advies. Ze deelde letterlijk stukjes van zichzelf. Die stukjes zijn zó wijs, zó eerlijk en rauw dat je de woorden allemaal wilt absorberen. Ze geeft precies dat wat we allemaal zo hard nodig hebben en vaak te weinig krijgen: liefde, tijd, aandacht en empathie.

Lees het zelf maar, dan zul je het ervaren.

Schitterende kleine dingen

Auteur: Cheryl Strayed
EAN: 9789400408777
Prijs: € 22,50