Boekentip – De Kleine Ikigai

Er zijn woorden in andere talen waar geen precieze vertaling voor bestaat in het Nederlands. Ikigai is zo’n woord.

In het Japans schrijf je vier tekens, 生き甲斐, die samen uit twee delen bestaan:

  • iki 生き = leven
  • gai 甲斐 = de moeite waard zijn

De letterlijke betekenis van ikigai is dus ‘een leven dat de moeite waard is’. Wat je ook uit kunt leggen als ‘levensdoel’: de missie die zin geeft aan je bestaan.

Dus heel simpel gezegd is ikigai de reden waarom je ’s morgens je bed uitkomt. Daarmee wordt niet bedoeld dat je je bed uitkomt omdat de wekker gaat om op tijd op een afspraak te komen. Het gaat meer om hetgeen waar je echt naar uitkijkt: een reden waardoor je zin krijgt om altijd weer aan de dag te beginnen. Dat is de betekenis van Ikigai.

Het woord komt van het Japanse eiland Okinawa, één van de 5 Blue Zones. Op dit eiland wonen het meest aantal honderdjarigen per 100.000 inwoners ter wereld.

De auteurs van het boek ‘De kleine Ikigai’ vertrokken naar Okinawa om te ontdekken wat het geheim is van dat lange, gezonde leven. Ze kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen, werken, omgaan met anderen en hoe je uiteindelijk honderd jaar in topvorm kunt leven. Daar ontdekten ze ook het belang van Ikigai, het doel in je leven.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai. Je hoeft hem alleen maar te vinden.

Daar kan Het boek’ De kleine Ikigai’ je bij helpen.

Dit prachtig geïllustreerde boek staat vol leuke dingen die je zelf kunt doen. Aan de hand van praktische en eenvoudige denkoefeningen, laten Héctor García en Francesc Miralles je zien hoe je kunt zoeken naar de positieve kracht van ikigai in je leven.

Zo ontdek je waar jij ’s ochtends je bed voor uitkomt, wat je passie is, je levensdoel. Mensen die een duidelijk levensdoel hebben, worden aantoonbaar ouder dan hun plaatsgenoten die daar niet bewust mee bezig zijn. Ook zijn mensen met een ikigai vaak optimistischer. In plaats van in korte tijd grote veranderingen te ondergaan, kan je door iedere dag een stuk te werken aan jouw ikigai, jezelf op lange termijn gelukkiger maken. Weten waar je elke dag weer voor opstaat, dus wat jouw ikigai is, kan je levensverwachting met maar liefst 7 jaar verlengen. Dit prachtige kleine boekje met zijn mooie vormgeving is dus veel meer waard dan je denkt.

Ga ervoor!

De kleine Ikigai

Auteurs: Héctor García en Francesc Miralles
EAN: 9789022590669
Prijs: € 15,99