Boekentip – De Aardappeleters

Elke maand vind je ter lering ende vermaak op jilzi.com een boekentip. Dat kan variëren van kookboeken tot leesboeken, van hobbyboeren tot kijkboeken. Er komt van alles aan bod.

Deze maand: De Aardappeleters

De meeste mensen kunnen zich nog heel goed heugen dat ons dagelijkse menu bestond uit aardappelen, groente en vlees.

Bord vol met eten en prakken maar. De afgelopen 30 jaar is onze keuken zoveel diverser geworden.

We koken nu met ingrediënten uit de hele wereld en genieten van gerechten uit alle windstreken. Veel van deze gerechten zijn inmiddels zo ingeburgerd, dat we geen idee meer hebben waar ze vandaan komen en hoe ze ontstaan zijn.

Omdat de verhalen te bijzonder zijn en de tv-serie te kort, besloten De Aardappeleters om na de serie ook een boek te maken.

Dit dikke en mooi vormgegeven boek vertelt het boeiende verhaal van twintig wereldberoemde gerechten die zo gewoon zijn geworden, dat we er niets meer van weten. Waar komen ze vandaan en waarom zijn ze zo beroemd? Voor de gelijknamige tv-serie op de NTR, trokken De Aardappeleters de wereld in en zochten het uit. Uit de krochten van eeuwenoude bibliotheken en uit de monden van chefs, baronessen, boeren, revolutionairen en uitvinders werden de oerrecepten opgediept.

Waar komt Wienerschnitzel nou echt vandaan? En waarom eten we in Nederland pas sinds de oorlog pasta? Wat is het verhaal achter babi panggang, shoarma, Vietnamese loempia, paella en patat? De zoektocht naar deze verhalen werd een reis naar alle uithoeken van de wereld vol verrassende avonturen en memorabele ontmoetingen. Zoals met de laatst levende telg van het roemruchte geslacht Stroganoff, die sinds de dood van haar moeder nooit meer een fatsoenlijke boeuf stroganoff heeft gegeten. Naast de fascinerende verhalen over de herkomst van deze gerechten, vind je in het boek ook de bijbehorende authentieke recepten. Of de interpretatie van De Aardappeleters daarvan.

De ontstaansgeschiedenis achter onze gerechten wordt in dit boek zo vol smaak opgetekend, dat je naast een goed gerecht ook een goed verhaal hebt om aan je tafelgasten op te dienen.

De Aardappeleters is een kookboek voor naast het fornuis, maar misschien nog wel meer een heerlijke geschreven reisroman voor op het nachtkastje. Lekker op reis vanuit je eigen huis.

De Aardappeleters

Joris Vermeer, Joost Engelberts & Bas Zwartepoorte
Prijs € 29,99
ISBN: 978 94 004 0688 9
Uitgeverij Thomas Rap