Boekentip – Blue Zones Kookboek

Elke maand vind je ter lering ende vermaak een boekentip. Dat kan variëren van kookboeken tot leesboeken, van hobbyboeren tot kijkboeken. Er komt van alles aan bod.

Deze maand het Blue Zones Kookboek, geschreven door Dan Buettner. Hij is de mede ontdekker van de Blue Zones en doet daar sindsdien voortdurend onderzoek naar. We schreven eerder al over de rol die voeding speelt in de Blue Zones. Mede door het natuurlijke en voornamelijk plantaardige voedingspatroon, lukt het de mensen in deze gebieden om gezond oud te worden. In dit kookboek duikt Buettner in de eetgewoontes van de 5 verschillende Blue Zones en deelt hij maar liefst 100 heerlijke recepten vanuit die gezonde gebieden.

Het Blue Zones kookboek is een prachtige en smakelijke reis vol verhalen uit Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Nicoya in Costa Rica en Loma Lima in Californië. Op Sardinië sprak hij een familie met negen broers en zussen die allemaal richting de honderd levensjaren gaan. Als ontbijt eten zij zuurdesembrood met minestrone. Ook proefde hij zoete aardappel met sesamolie en groene uien uit Okinawa en zwarte bonen met uien, knoflook en pepertjes op een geroosterde maistortilla in Nicoya. Zo verzamelde hij honderd recepten van de oude lokale bevolking en gaf ze een modern, toegankelijk jasje. Daarom zijn ze nu dus voor iedereen te gebruiken.

De combinatie van achtergrondverhalen, de reis naar verschillende gebieden op de wereld en de toegankelijke, gezonde recepten, maakt dit boek inspirerend en interessant. Zeker in een tijd waarin we zelf niet op reis kunnen en wel wat extra weerstand kunnen gebruiken, is dit boek precies wat we nodig hebben, om te genieten van onze gouden jaren.

Het Blue Zones Kookboek – 100 heerlijke recepten om zelf ook minimaal 100 mee te worden

Auteur: Dan Buettner
ISBN 9789000371556
Prijs: € 25,-
Uitgeverij Spectrum