Bewegen? Natuurlijk!
Natuurlijk bewegen, kleine moeite, groot effect
Bewegen is net zo belangrijk als gezond eten. Om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven, is het belangrijk om lekker in beweging te blijven. Elk uur dat je zittend doorbrengt, zou je zeker 2 keer moeten onderbreken met een paar minuten staan of lopen. Dat is een hele kleine moeite, maar een enorm groot effect.
Nederlanders van 60 jaar en ouder zitten en liggen overdag best veel, gemiddeld wel 10,3 uur per dag. Langdurig zitten en liggen op oudere leeftijd is slecht voor je gezondheid. Dat heeft ook recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (LASA onderzoek – PDF bestand) wederom aangetoond.
Veel zitten en liggen leidt tot een snellere afname van de mobiliteit, terwijl dat juist zo belangrijk is op oudere leeftijd voor het behoud van zelfstandigheid. Daarnaast leidt te veel stilzitten tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Ook gaan mensen eerder en sneller geestelijk achteruit en bestaat er een hoger risico op het ontstaan van kanker. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
De cellen in je lijf passen zich continu aan, gebaseerd op hoe jij beweegt. Je spieren, pezen, botten, bloedvaten en zenuwen veranderen van vorm en structuur. Met natuurlijke beweging voorkom je al snel klachten als artrose, botontkalking, aderverkalking en stramheid en ontstaan. Toch is het eigenlijk heel eenvoudig om dit soort klachten te voorkomen. Zonder dat je naar de sportschool hoeft of elke dag moet gaan hardlopen. Sterker nog, dat hoeft juist helemaal niet. Het effect van natuurlijk bewegen is veel gezonder voor lijf en leden dan de soms wat geforceerde bewegingen die fanatiek sporten van je vragen.
De realiteit in de Blue Zones
Het bewijs hiervoor wordt wederom geleverd door de mensen die leven in de Blue Zones. In deze vijf gebieden op de wereld waar mensen uitzonderlijk lang leven, bewegen mensen de hele dag door op een natuurlijke manier. Waar ze ook naartoe willen, ze gaan vrijwel altijd te voet. Openbaar vervoer is er vaak niet of slecht toegankelijk op die plekken, dus je bent al snel genoodzaakt om van A naar B te lopen. Tot late leeftijd werken ze op het land of in de moestuin, waar ze hun eigen eten verbouwen: een hele natuurlijke manier om actief te blijven. De meeste inwoners zijn tot hoge leeftijd zelf actief in het huishouden. Bejaardenhuizen en thuishulp zijn in deze gebieden onbekende fenomenen. Dat klinkt allemaal spartaans, maar het tegendeel is waar. Het houdt deze mensen zowel mentaal als fysiek fit.
Natuurlijk hebben wij hier een hele andere levensstijl dan de mensen in de Blue Zones. Dat wil niet zeggen dat een levensstijl met meer natuurlijke beweging voor ons moeilijk is. Sterker nog, het is eigenlijk heel eenvoudig. Je hoeft er niks geks voor te doen, probeer het gewoon onderdeel van je dagelijkse leven te maken. Met deze huis-tuin-en-keuken tips is het voor iedereen haalbaar om lekker in beweging te blijven, zonder grote offers te brengen.
9 Gouden huis-tuin-en-keuken tips om natuurlijk in beweging te blijven
- Doe een aantal dingen die je vaak zittend doet, staand. Denk hierbij aan het schillen van de aardappelen, het lezen van de krant, het kijken van het nieuws,
of telefoneren. Ook een kaartspelletje of het maken van een puzzel kan heel makkelijk staand aan een hoge tafel. - Plof niet op de bank als je tv wilt kijken, maar zet een hometrainer, stepsapparaat of simpel opstapje neer en trap of stap in je eigen tempo lekker een beetje weg.
- Bezoek vrienden of kennissen uit de buurt met een heerlijke wandeling, in plaats van ze vanaf de bank op te bellen.
- Klets bij met de buur, een vriend(in) of familielid terwijl jullie een ommetje door de buurt maken, in plaats van aan de keukentafel te zitten met een kopje koffie.
- Probeer een boodschap, gezellig bezoekje of doktersafspraak zoveel mogelijk te voet of op de fiets te doen.
- Reis je met het openbaar vervoer? Blijf staan tijdens het wachten op de bus, tram of trein. En als het enigszins kan, ook tijdens de reis. Of stap een halte eerder uit en loop de rest. Zo ontdek je ook nog eens leuke nieuwe buurtjes waar je anders misschien niet zo snel komt.
- Reis je met de auto? Parkeer de auto verder weg, zodat je ook nog een stukje moet lopen.
- In plaats van alle klusjes in huis achtereenvolgens te doen, kun je ze beter over de dag verspreiden, zodat je zitten en liggen vaker afwisselt met staan en lopen.
- Maak het jezelf niet te makkelijk door veelgebruikte attributen zoals de afstandsbediening, de theepot of een leesbril altijd binnen handbereik te hebben. Daag jezelf uit om net iets vaker op te staan dan strikt noodzakelijk.
- Sta op tijdens elk reclameblok op TV, na het lezen van een nieuwsberichtje in de krant, na het oplossen van een puzzel, of na het horen van een liedje op de radio. Benut die tijd om bijvoorbeeld even de plantjes water te geven, de post uit de brievenbus te halen of de afwasmachine uit te ruimen.
- Niet voor iedereen weggelegd, maar als je enigszins de mogelijkheid hebt, neem een hondje. Dat verplicht je om regelmatig te gaan wandelen. Volgens Dan Buettner, de man die de Blue Zones ontdekte en daar voortdurend onderzoek naar doet, is een hond de beste Blue Zone-strategie die er is. Los van de beweging die je krijgt, is een hond goed gezelschap en leidt het makkelijker tot sociale interactie. Tijdens het wandelen kom je anderen tegen, een gezellig praatje is zo gemaakt. Is een hond geen optie, ga dan toch zo vaak als je kunt lekker naar buiten voor een fijne wandeling. Geniet van je omgeving terwijl je in je eigen tempo lekker in beweging bent. De fijnste en goedkoopste manier om goed voor jezelf te zorgen.
Dus wil je op een makkelijke en doeltreffende manier zolang mogelijk fit blijven en goed voor je lichaam en geest zorgen? Blijf dan op een natuurlijk manier in beweging. Zorg ervoor dat het gewenning wordt in je dagelijkse leven. Daar heb je een leven lang plezier van.
Wandelen in de natuur
Wandelen is waarschijnlijk de makkelijkste en laagdrempeligste vorm van bewegen.
Wandelen in de vrije natuur is nóg gezonder. En het is vaak nog leuk ook. Van alle methodes om stresshormonen zoals cortisol uit je lijf te krijgen, lijkt wandelen in de natuur de effectiefste te zijn. Wandelen helpt je om te onthaasten, zonder de prikkels van het drukke dagelijkse leven. Een hele fijne en natuurlijke manier om even helemaal in het moment te zijn. Door de ontspanning die wandelen met zich meebrengt slaap je ook nog eens beter. Tijdens het wandelen produceert je lichaam ook het gelukshormoon serotonine, dat zorgt voor een goed humeur. Wandelen zorgt er ook voor dat je weerstand verbetert en je minder vatbaar wordt voor griep of andere virussen. Heel welkom in deze tijd. Uit onderzoek van Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention is zelfs gebleken dat wandelen de kans op kanker vermindert. Tot slot verlaagt dagelijks wandelen het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58%. De moeite waard dus.
Inspiratie
Je kunt natuurlijk gewoon de natuur in je directe omgeving opzoeken voor een fijne wandeling. Waarschijnlijk valt daar meer te zien dan je al weet. Heb je zin om nieuwe routes te ontdekken? Op www.wandel.nl vind je volop routes en inspiratie voor prachtige wandeltochten in elke regio. Als je op zoek bent naar wandelgezelschap, kijk dan eens op www.gezondnatuurwandelen.nl. Zij organiseren prachtige natuurwandelingen in kleine groepjes. Een mooie manier om aan je gezondheid te werken, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe plekjes te leren kennen.
Gelukkig wonen we in een heel mooi land waar ongelofelijk veel te ontdekken valt. Kleed je naar het weer en go for it. Want juist in tijden van corona, waarin heel veel niet meer kan, kan wandelen altijd!