Avocado is boter uit het bos

Avocado betekent letterlijk ‘boter uit het bos’. Deze groene vrucht groeit aan bomen en een rijpe avocado is zo romig als boter. Vandaar die naam. De avocado is een voedzame en veelzijdige vrucht en populairder dan ooit.

Fruit of groente

Veel mensen vragen zich af of avocado fruit of groente is. Een avocado groeit aan een boom en rijpt door als hij eenmaal geplukt is, een typisch kenmerk van fruit. Toch wordt avocado meer als groente beschouwd en gebruikt. Het voedingscentrum noemt het een vruchtgroente en telt avocado mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.

Hoe gezond is avocado eigenlijk?

Avocado zit bomvol vitaminen en mineralen. De vrucht is onder andere rijk aan vitamine B, C, E en K en bevat veel magnesium, kalium, zink en ijzer.

In tegenstelling tot veel andere groenten bevat avocado ook veel vet, maar dan wel van het juiste soort. Het vet in de avocado is voornamelijk oliezuur, een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed verlaagt. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net als met olie, vette vis en noten. Avocado’s helpen zo je bloeddruk te verlagen en het risico op een beroerte te verkleinen. Met een avocado in de maaltijd neem je andere voedingsstoffen ook beter op en daarnaast bevat het veel vezels waardoor de vrucht goed vult en je niet te veel eet.

En dankzij de hoge concentratie foliumzuur, wordt de avocado bovendien gerekend tot de afrodisiaca: lustopwekkende levensmiddelen.

Veelzijdig

Wat ook bijdraagt aan de populariteit van de avocado is de makkelijke, zachte smaak en de vele toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan guacamole, een groene smoothie of in een salade of op toast met bijvoorbeeld zalm, kip, bacon of ei. Maar ook in warme gerechten als een pasta of een ovenschotel doet avocado het goed.

Tip

Soms koop je een avocado die nog erg hard en dus ook niet op zijn lekkerst is. Doe hem dan samen met een rijpe banaan of appel in een zak, dan rijpt hij sneller. Je kunt avocado langer bewaren door hem in te vriezen. Snijd hem dan eerst in blokjes of maak er guacamole van. Eenmaal ingevroren kun je hem nog een maand of 8 bewaren.

Al met al is avocado dus heel gezond, lekker en super veelzijdig! Heb je zin gekregen en ben je op zoek naar advocado-inspiratie? Maak dan eens 1 van deze recepten.