Naar buiten bij slecht weer? Jilzi geeft je tips!

Slecht weer? Niet met de juiste kleding!

Herfst. De regen tikt tegen de ruiten, het waait net wat harder dan je misschien zou willen, en toch… het kriebelt. Het liefst trek je die wandelschoenen of fiets uit de schuur om even een frisse neus te halen. Want geef toe; ook in de herfst is het heerlijk om buiten te zijn, toch? Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding! En als je de juiste uitrusting hebt, kun je net zo genieten van het najaar als van een zonovergoten zomerdag. In dit artikel geven we je graag wat tips om met de juiste uitrusting naar buiten te gaan, ook bij herfstweer.

Hoe kleed je je tegen slecht weer

Laten we eerlijk zijn: die wind die in je gezicht blaast kan best pittig zijn, en die eerste regenbui in de ochtend zorgt ervoor dat je nog even twijfelt. Maar met de juiste kleding hoef je je geen zorgen te maken over wat de herfst je voorschotelt. Het begint allemaal met laagjes. Denk aan een goede basislaag, zoals thermokleding. Het houdt je warm zonder dat je meteen begint te zweten zodra je in beweging komt. De volgende laag is er één die ademend is, maar toch lekker warm blijft, zoals een fleecejack of softshell. En dan natuurlijk de buitenste laag: een waterdichte jas die wind en regen buitenhoudt, maar waarbij jij nog steeds comfortabel kunt bewegen. Wanneer je investeert in kwaliteit ben je gewapend tegen ieder weertype. Wij geven je een paar voorbeelden van outdoorkleding en leggen jou uit waarom wij die de moeite waard vinden.

De beste merken outdoorkleding; is het de investering waard?

Merken zoals The North Face en Jack Wolfskin zijn niet voor niets favoriet onder outdoorliefhebbers. Het draait hierbij niet alleen om het materiaal, maar ook om het daadwerkelijke verschil dat je voelt.

Jassen van The North Face en Jack Wolfskin zijn namelijk vaak gemaakt van high-tech stoffen zoals GORE-TEX of Texapore. Die zijn volledig water- en winddicht, maar zonder dat je het benauwd krijgt tijdens jouw wandeling. Dus, zelfs als je lekker aan het wandelen of fietsen bent en je begint te zweten, blijft de binnenkant van je jas gewoon droog. Bij goedkopere jassen ontbreekt die technologie vaak, waardoor je uiteindelijk van binnen net zo nat wordt als van buiten.

En dan nog de details: de naden zijn perfect afgewerkt en de risten zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Hier betaal je voor, maar zie het als een investering die zich uitbetaalt in een comfortabele en duurzame jas.

Daarnaast besteden deze merken aandacht aan de productie zelf. Ze maken vaak gebruik van gerecyclede materialen en zorgen ervoor dat de kleding op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Hierdoor draag je niet alleen een jas die jaren meegaat, maar ook een die een stuk beter is voor het milieu. Ja, je betaalt misschien iets meer, maar dan heb je een jas waar je over vijf jaar nog steeds blij van wordt.

Met een jas van The North Face of Jack Wolfskin kies je voor kwaliteit die het waard is. Geen last van water, wind of zweterige binnenkanten, en een jas die langer meegaat dan één seizoen. Dus, als je graag buiten bent, ook in de herfst, dan is zo’n jas echt een slimme investering.

De juiste outdoor schoenen zijn het halve werk

Niets is vervelender dan na een lange wandeling of fietstocht thuis te komen met doorweekte, koude voeten. Met de juiste schoenen is dat verleden tijd. Maar waar moet je nou op letten als je goede schoenen wilt uitzoeken? En wat maakt het verschil tussen een paar schoenen van hoge kwaliteit en een goedkopere variant?

Waterdichte wandelschoenen met GORE-TEX

Allereerst is waterdichtheid een van de belangrijkste eigenschappen bij goede outdoor schoenen. Je wilt niet dat je voeten binnen no-time nat worden als je door een nat grasveld loopt of in een regenbui terechtkomt. Let erop dat de schoenen zijn voorzien van een waterdichte membraan, zoals GORE-TEX. Dit materiaal zorgt ervoor dat er geen water van buiten naar binnen kan komen, terwijl het wel ademt. Zo blijven je voeten droog, zonder dat je het gevoel hebt dat je schoenen van binnen klam worden door zweet. Goedkopere schoenen missen vaak zo’n waterdichte laag of gebruiken een goedkopere variant die minder goed werkt, waardoor je na een tijdje alsnog last krijgt van vochtige voeten.

Een goede outdoorschoen heeft een robuuste zool

Daarnaast moet je letten op de zool. Een goede outdoor schoen heeft een stevige, robuuste zool die voldoende grip biedt op verschillende soorten ondergrond. Merken zoals Lowa of Meindl, die je bijvoorbeeld bij Bol.com kunt vinden, gebruiken vaak zolen van hoogwaardige rubbers zoals Vibram. Deze merken staan bekend om hun duurzaamheid en grip. Goedkopere schoenen hebben vaak minder grip, wat vooral op natte of modderige ondergrond voor problemen kan zorgen.

De pasvorm is natuurlijk ook erg belangrijk. Je wilt dat je schoenen comfortabel zitten, zodat je na een paar uur lopen geen last krijgt van drukpunten of blaren. Merken die bekend staan om hun goede pasvorm, zoals Salomon en Merrell, besteden veel aandacht aan de binnenzool en hielondersteuning. Ze bieden vaak verschillende pasvormen aan voor verschillende voettypes. Bij goedkopere schoenen ontbreekt die nauwkeurige afstemming, waardoor de kans op blaren of vermoeide voeten een stuk groter is.

Let op het ademend vermogen van de wandelschoen

Het ademend vermogen is nog zo’n punt waar kwaliteitsverschillen duidelijk worden. Je wilt zweetvoeten natuurlijk ook het liefst voorkomen. Bij kwalitatief hoogwaardige schoenen is dit goed geregeld door het gebruik van ademende materialen zoals mesh en textiel. Hierdoor blijft de luchtcirculatie in de schoen op peil en voorkom je dat je sokken doorweekt raken van het zweet. Goedkopere schoenen maken vaak gebruik van minder ademende materialen, wat kan resulteren in oververhitte, klamme voeten.

Ideale schoenen voor fietsen bij slecht weer

Voor fietsers kunnen waterdichte fietsschoenen of overschoenen echt het verschil maken. Vooral als je in de herfst vaak lange afstanden fietst, wil je niet dat je schoenen veranderen in een soort badkuip tijdens een regenbui. Overschoenen zijn daarbij een handige, flexibele oplossing die je makkelijk over je normale schoenen kunt dragen om ze droog te houden.

Of je nu gaat wandelen, fietsen of zelfs skeeleren in de herfst: zorg ervoor dat je schoenen goed aansluiten bij je plannen. Investeer in kwaliteit en je zult merken dat je comfortabeler loopt of fietst en ook langer van je schoenen kunt genieten. Wel zo duurzaam dus.

Vergeet de wandelsokken niet!

Skeeleren in de herfst? Waarom niet! Zorg ervoor dat je skeelers goed zitten en dat je daarnaast lekker warme sokken draagt. Probeer bijvoorbeeld Falke wandelsokken die voor voldoende demping zorgen en je voeten warm houden, zelfs bij lagere temperaturen. Want niets is vervelender dan blaren krijgen omdat je sokken halverwege je wandeling of skeelertocht in je schoenen verdwijnen.

Slecht weer bestaat niet, alleen een slechte voorbereiding. Ga naar buiten en geniet van die herfstkleuren!

Comfortabel naar buiten in herfstweer

Naast de juiste kleding zijn er natuurlijk nog een paar dingen die je buitenbeleving net even wat comfortabeler maken. Neem bijvoorbeeld een goed thermosflesje mee voor onderweg. Er gaat niets boven een warme kop thee of koffie terwijl je even een pauze neemt en geniet van de herfstkleuren om je heen. Neem een handige thermosfles mee die je drankje urenlang warm houdt, zoals de Thermos King thermosfles. Stel je voor: na een lange wandeling plof je neer op een bankje, de geur van natte bladeren en dennenbomen in de lucht, terwijl jij rustig nipt van een warme kop thee. Heerlijk, toch?

Ook kun je denken aan een fijne regenbroek. Niet het meest modieuze kledingstuk misschien, maar wel een uitkomst op regenachtige dagen. Een goede regenbroek trek je snel over je gewone broek heen en zorgt ervoor dat je droog blijft, zelfs als het weer omslaat. Geen overbodige luxe als je regelmatig langere stukken wandelt of fietst in de herfst. Een regenbroek is vaak gemakkelijk mee te nemen waardoor je ook bij wisselvallig weer op alles voorbereid bent. Een goede rugzak is dan wel handig.

Goed voorbereid met Deuter rugzak

Als het echt lijkt alsof de regen met bakken uit de lucht gaat vallen, is een goede rugzak met regenhoes geen overbodige luxe. Zo blijven je spullen droog, ook als jij besluit om dat ene mooie paadje door het bos toch nog even te nemen. En laten we eerlijk zijn: herfstweer is onvoorspelbaar. Begin je wandeling met een droge lucht, en halverwege die route door het park hangen er ineens donkere wolken boven je hoofd. Geen probleem, want jij hebt je spullen netjes opgeborgen in een rugzak met regenhoes. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Deuter rugzakken. Die zijn echt ideaal voor zowel dagtochten als langere wandelingen!

Laat de herfst je niet binnenhouden! Kom op, naar buiten!

De herfst is prachtig, met zijn felle kleuren en die frisse lucht die je longen vult. Laat een beetje regen je niet weerhouden om eropuit te gaan. De truc is simpel: goede kleding en slimme accessoires maken een wereld van verschil. Als je je comfortabel voelt, is er geen excuus meer om binnen te blijven. Of je nu graag wandelt, fietst of skeelert, met de juiste spullen aan je zijde blijf je lekker in beweging, ook in het najaar.

Dus, trek die regenjas aan, stap op de fiets of wandel het bos in. Het weer is misschien wat grilliger, maar met de juiste voorbereiding geniet je juist van die onverwachte momenten die de herfst je biedt. Kom op, er opuit!