Sojamelk

In Blue Zone Loma Linda (Californië, USA) zijn sojaproducten een heel belangrijk deel van de dagelijkste voeding. Een bekend sojaproduct is sojamelk. De ongezoete, neutrale versie van sojamelk wordt als alternatief voor zuivel gebruikt. Qua smaak en structuur lijkt het erg op onze koemelk. Sojamelk is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht dus. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.

Net als andere peulvruchten bevat het onverzadigde vetten en zit het boordevol pectine. Dat is een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Hetzelfde geldt voor de aanwezige isoflavonen, lecithine, saponinen en vezels.

Als je sojamelk koopt in de supermarkt, is het belangrijk om even goed op het etiket te kijken. Dan kun je zien wat de voedingswaarden per 100 ml zijn.

Het beste kun je een variant kiezen die aan de volgende criteria voldoet:

  • minimaal 1,4 gram eiwit
  • minimaal 0,24 microgram vitamine B12
  • minimaal 80 milligram calcium (kalk)
  • maximaal 6 gram suiker
  • maximaal 1,1 gram verzadigd vet

Kies bij voorkeur een sojadrank die biologisch en ongezoet is. Bij biologische sojamelk weet je in ieder geval zeker dat de soja niet genetisch gemanipuleerd is en er geen kunstmatige aroma’s inzitten. Als je kiest voor duurzaam geteelde sojabonen is de milieubelasting van sojamelk tevens een stuk lager dan die van koemelk.

Kortom: voor mensen die geen of minder koemelk willen drinken, is sojamelk een goed alternatief. Het levert met toegevoegd calcium en vitamine B12 een deel van de voedingsstoffen die je normaal uit koemelk haalt.