Rouw- en verliesverwerking bij kinderen met behulp van het kinderboek Een boom vol knuffels

Boekentip – Een boom vol knuffels

Geschreven door Angélique Le Grand, met illustraties van Nadine de Burlett

Auteur Angélique Le Grand schrijft over rouw- en verliesverwerking bij kinderen

Jilzi in gesprek met auteur Angélique Le Grand

Het verlies van een dierbare en de rouwverwerking die hierbij komt kijken, is iets ongrijpbaars. Zeker voor kinderen. Een paar jaar geleden heeft Angélique Le Grand – de auteur van het kinderboek ‘Een boom vol knuffels’ – van dichtbij meegemaakt wat het (plotselinge) verlies van een dierbare met mensen, en dan met name kinderen, kan doen. Deze gebeurtenis is de aanleiding geweest voor het schrijven van een kinderboek. Een boek waarin kinderen, samen met anderen, kunnen leren omgaan met emoties, missen en liefhebben.

“Een paar jaar geleden is hier in de straat een heftig ongeluk gebeurd. Een auto met daarin mijn buurjongetje en zijn opa en oma kwam in botsing met een andere auto. De opa en mijn buurjongetje hebben dit ongeluk niet overleefd. In een klap werd het leven van dit gezin compleet op zijn kop gezet en ook mij greep het erg aan. Ik bleef er maar mee bezig en wilde er iets mee doen. Daarom dit hulpboek voor kinderen die iets soortgelijks meemaken””, aldus auteur Angélique Le Grand.

In de dagen na het ongeluk maakt Angélique van dichtbij mee wat er binnen het gezin gebeurt. De ouders zijn verscheurd door verdriet en moeten ontelbaar veel zaken regelen. Het zusje van het jongetje, op dat moment 6 jaar oud, loopt met haar ziel onder haar arm en weet eigenlijk niet zo goed wat ze ermee aan moet. Angélique vertelt hoe het meisje iedere dag weer een manier zocht om ermee om te gaan. “Het zusje van mijn buurjongetje stapte iedere dag op haar fiets om naar de gedenkplek, een boom vol knuffels, te gaan.

Hoe help je een kind met groot verlies om te gaan? Angélique, gespecialiseerd in kindertherapie en rouwverwerking, geeft met dit boek zowel kinderen als (groot)ouders prettige handvatten.

Fragment uit het kinderboek Een boom vol knuffels van Angélique Le Grand Jilzi boekentip

Deze heftige gebeurtenis en de wirwar aan emoties waar het zusje na de tragische gebeurtenis in terecht kwam, vormen de inspiratie voor het boek. In het boek wordt het verhaal van Jana verteld. Een meisje dat op een koude winternacht iets heel naars meemaakt. Haar ouders zijn verscheurd door verdriet en het leven van het gezin zal nooit meer hetzelfde zijn. Niemand weet hoe ze met deze situatie om moeten gaan, vooral Jana niet.

“Tijdens een rouwproces, en vooral na een groot verlies, worden kinderen soms over het hoofd gezien of willen (groot)ouders de kinderen niet belasten met zulke zware thema’s in het leven.” Met haar achtergrond in de kindertherapie – en een specialisatie in rouw- en verliesverwerking – weet Angélique als geen ander hoe belangrijk het is om kinderen juist wel mee te nemen in het rouwproces en de emoties die hierbij komen kijken. “Kinderen uiten emoties anders dan volwassenen, ongefilterd. Waar volwassenen hun emoties aan de kant kunnen schuiven en het soms niet toelaten, reageren kinderen precies hoe zij zich op dat moment voelen. Zo kunnen zij het ene moment heel hard huilen en het volgende moment lachend naar de speeltuin huppelen.

“Kinderen uiten emoties anders dan volwassenen, ongefilterd.”

Rouw kan een tijdje naar de achtergrond verdwijnen en vervolgens weer keihard terugkomen. Met dit boek wil Angélique een moment creëren om op een luchtige en toegankelijke manier terug te denken aan deze dierbare persoon en het missen van diegene. “Het boek is geschreven in een poëtische vorm met korte teksten, zodat het zware onderwerp op een zachte en lichte manier benaderd kan worden.” Ook de illustraties zijn zacht en lief en ondersteunen de tekstjes, zodat het voor kinderen beter te begrijpen is.

Wat dit boek zo uniek maakt is dat het, naast een herkenbaar verhaal, ook handvatten biedt om samen met je (klein)kind over gevoelens, gedachtes en herinneringen te praten. Rouw is een begrip dat voor iedereen anders is. Niemand rouwt hetzelfde. Onderwerpen die vaak moeilijk te bespreken zijn, worden door Angélique in het boek ‘Een boom vol knuffels’ op een fijne en zachte manier bespreekbaar gemaakt. Zo legt zij uit wat het doel van het boek in haar ogen is: “Het legt persoonlijke verhalen bloot, het roept herinneringen en emoties op waardoor er een verbinding ontstaat en mensen ermee bezig zijn. Niet alleen bij kinderen, maar zéker ook bij de voorlezers van het boek.”

Rouw- en verliesverwerking bij kinderen in het boek Een boom vol knuffels. Jilzi boekentip.

Benieuwd naar het boek?

Bestel het voor jouw eigen kind of als ondersteunend cadeau voor een ander kind.

Een boom vol knuffels

Auteur: Angélique Le Grand
EAN: 9789464680737
Prijs: € 24,50

Een Engelstalige versie van ‘Een boom vol knuffels’ wordt in januari 2024 uitgebracht

Rouw is natuurlijk een thema dat niet alleen in Nederland speelt, maar over de hele wereld. Daarom komt in januari 2024 een Engelstalige versie uit van ‘Een boom vol knuffels’. Onder de titel ‘That very special tree for me’ wordt het verhaal ook in het Engels verteld, ondersteund met mooie, zachte illustraties.