Boekentip – Geluk zit in een groen hoekje

Hoe groot of klein jouw buitenruimte ook is, je kunt er altijd een groene oase van maken. Dit boek laat zien hoe leuk en zinvol het is om je eigen groene paradijsje te creëren.

Bij veel mensen voeren tegels de boventoon in hun tuin, want dat is zo lekker onderhoudsvrij. Dat is doodzonde. Het is namelijk echt niet zo dat een groene tuin per definitie hard werken is. Want eigenlijk is het zo dat hoe meer je een tuin zijn eigen gang laat gaan, hoe beter de natuur in balans is. Als je het goed aanpakt, hoef je dus niet bang te zijn dat je jezelf een hoop werk op de hals haalt met een groene tuin of een groen balkon. Het tegendeel is waar, zeker als je eenmaal inziet dat een groene tuin die niet overdreven netjes en aangeharkt is, veel voordelen biedt.

Als je de leuke kanten van tuinieren leert inzien, beleef je er een hoop plezier en ontspanning aan. Het besproeien van je planten in de avondschemer is dan ineens jouw favoriete zenmoment. Het aanbrengen van een dikke mulch­ laag is een gezonde work­out. Of wat dacht je van gewoon lekker met een goed boek ontspannen in je eigen groene oase… Dat is toch puur geluk?

Er zijn verschillende redenen dat de auteurs van dit boek pleiten voor een tuin vol groen in plaats van tegels. Er kleven namelijk best wat belangrijke bezwaren aan al die tegels. Ten eerste spelen tegeltuinen een rol bij wateroverlast in Nederland. Regenwater kan zeker in stedelijk gebied vaak moeilijk de grond in. Bij de eerste de beste stortbui staan de straten blank en stromen de riolen over.

Een ander, nogal groot, bezwaar van te veel tegels is dat steen ons ecosysteem verder onder druk zet. Vogels, insecten, spinnen, vlinders, amfibieën, zoogdieren etc. vervullen allemaal een rol bij het in stand houden van het leven op aarde. Een tuin zonder veel groen heeft dieren weinig te bieden. Daarbij kan het ’s zomers zomaar tien graden warmer zijn dan in een groene tuin! In een groene tuin is het veel aangenamer toeven als het warm is.

Genoeg argumenten dus om je buitenruimte zo groen mogelijk te maken. In dit boek kijk je over schuttingen, word je verliefd op balkons, raak je in de ban van bijen en leer je hoe je zelf aan de slag kunt in je eigen (gevel)tuin, balkon of (dak)terras. Geluk zit in een groen hoekje.

Geluk zit in een groen hoekje

Auteur: Suzanne de Boer & Nicolien de Rooij
EAN: 9789050118347
Prijs: € 24,95